© Koninklijk Paleis, België/Palais Royal, Belgique/Königlicher Palast, Belgien/Royal Palace, Belgium

Op 7 mei waren Tanvi, Oscar, Thibault en Janne uit 2STWEa te gast bij Koningin Mathilde. Zij nam er het kunstwerk in ontvangst dat de leerlingen tijdens hun lessen STEAM voor haar maakten, om haar te bedanken voor haar inzet tijdens het afgelopen coronajaar. Ook de dokters en verplegers van AZ Jan Palfijn en radiopresentator Sven Ornelis mochten al een kunstwerk ontvangen.

Kort nadat vorig jaar bij ons de corona-epidemie uitbrak, werden de dokters en het verplegend personeel in de ziekenhuizen en woonzorgcentra helden en kregen ze grote appreciatie van de bevolking. Zo was er elke avond om 20u een groot applaus en zag je steunbetuigingen en spandoeken aan vele gevels hangen.

Nu zijn we meer dan een jaar verder en is iedereen gewoon geraakt aan het “nieuwe normaal”. De beschermende maatregelen zoals afstand houden, mondmaskers dragen, geen handen geven… zijn een gewoonte geworden. Maar ook de blijvende inzet van ons zorgpersoneel lijken we normaal te vinden. Het applaus en de vele steunbetuigingen zijn weggevallen. Toch leveren deze mensen nog steeds buitengewone prestaties en zetten ze alles op alles om de bevolking te helpen verzorgen – ook al zijn ze vaak uitgeput door de vele overuren, het tekort aan personeel of werken ze met het gevaar om zelf besmet (en dus ziek) te worden.

Die inzet moeten we toch blijven erkennen en toejuichen, dacht Nathan Vandenbroucke, leerkracht STEAM op onze school. Hij vroeg aan zijn leerlingen van het tweede jaar om een kunstwerk te maken met lichtgraffiti of lightpainting en dat op te dragen aan iemand die volgens hen nog steeds heldhaftig werk levert. De leerlingen gingen naarstig aan de slag met deze creatieve techniek in de fotografie. “Door gebruik te maken van een lange belichtingstijd en bewegende lampjes direct naar de camera te richten, kan je in de lucht ‘tekenen’ of ‘schrijven’”, legt Nathan Vandenbroucke uit.

Het project loopt nu ten einde en de kunstwerken vinden langzaam maar zeker hun weg naar de helden van 2 STEAM-Wetenschappen. Dat één van die helden in het koninklijk paleis woont en hen persoonlijk uitnodigde om het kunstwerk te overhandigen, is natuurlijk de kers op de taart. Leerling Janne Matthys (14) koos Koningin Mathilde als held, omdat zij tijdens de coronaperiode met eenzame rusthuisbewoners telefoneerde, ziekenhuizen bezocht en de jongeren moed insprak, onder andere met een open brief.

Op 7 mei mochten de leerlingen op de koffie bij Koningin Mathilde, om het kunstwerk te overhandigen dat ze voor haar maakten. Ze gaven in één beweging ook een interview aan de journalisten van het VTM Nieuws, zoals echte professionals 😉. Jullie kunnen het fragmentje hieronder herbekijken! (© VTM Nieuws, DPG Media)

Fragment VTM Nieuws 7 mei

De leerlingen gingen daarnaast ook langs bij oud-leerling en JOE-presentator Sven Ornelis, omdat hij in zijn ochtendprogramma steeds de juiste informatie verschaft tijdens het nieuwsbericht, maar ook de juiste luchtige muziek brengt om aan die dekselse coronablues te ontsnappen. En natuurlijk kunnen ook de dokters en verplegers niet ontbreken: bij AZ Jan Palfijn in Gent, dr. Marc Van Ranst en huisarts Peter Coetsier hangt intussen een mooi lichtkunstwerk uit het Gentse Sint-Barbaracollege aan de muur.

Bedankt aan de leerlingen, maar vooral aan alle coronahelden: jullie zijn fantastisch!

Meer te weten komen over het hele project? Dan kan via:

Bekijk alle foto’s via onderstaande galerij:

Tweedejaars STEAM maken lichtkunst voor coronahelden

 

Uitgelichte afbeelding: (c) Palais Royal/Koninklijk Paleis

Dit bericht delen:Ga terug