Oudervereniging
Vandaag is de Oudervereniging een actieve vereniging die niet enkel een band wil scheppen tussen alle ouders van Sint-Barbara, maar die ook als spreekbuis van die ouders meebouwt aan de doelstellingen van het college: jongeren begeleiden op hun weg naar zelfstandigheid vanuit het ignatiaanse gedachtegoed.
De raad van bestuur van de oudervereniging 2022-2023 bestaat uit Katrien Cammers, Jessy De Block (secretaris), Margaux De Cock, Janneke Hennekam, Katrien Mestdagh, Cristina Miranda Gozalvez, Erika Modde, Frédéric Morel, Arnd Nelde (voorzitter), Sam Rédelé, Sabrina Roeland, Christophe Tuypens (penningmeester), Hadewych Van Ginderachter en Mieke Verstraete.
Heeft u vragen of opmerkingen? U kan ons altijd bereiken op ouders@sint-barbara.be .
Waar gaan we voor?
We zijn er voor de directie en de leerkrachten, die we ondersteunen via adviezen, ideeën en ondersteuning bij verschillende activiteiten.
We zijn er voor de ouders, die steeds bij alle leden van de oudervereniging terecht kunnen om bijkomende informatie te ontvangen of aandachtspunten aan te brengen, zodat wij hun stem laten horen bij de school.
We zijn er voor de leerlingen, omdat we het voor hen willen opnemen in het hele schoolgebeuren. We willen hen ondersteunen bij projecten die ze willen ondernemen. De oudervereniging komt op voor alle kinderen. De projecten die op de eerste plaats de leerlingen rechtstreeks ten goede komen willen we preferentieel ondersteunen.
Als recente voorbeelden hiervan kunnen we aanstippen: de aankoop beamers voor de humaniora, de inrichting van de speelplaats van de kleuterschool, schoolmeubilair voor de basisschool, …
Onze werking
Alle ouders zijn lid van de oudervereniging, die zowel de basisschool als de humaniora overkoepelt.
Aan het begin van het schooljaar kiest de Algemene Vergadering de nieuwe bestuursleden, telkens voor een mandaat van twee jaar.
Maandelijks komt de oudervereniging samen met de directie. De verschillende werkgroepen leggen de vordering van hun in alle openheid en via een constructieve en open dialoog met de directie.
Het verslag van elke vergadering verschijnt op de schoolwebsite, zodat u als ouder perfect de vinger aan de pols kunt houden van onze werking en via deze weg, punten kunt aanbrengen die op de agenda moeten komen van de vergadering.
Wie doet wat?
Bestuur
- Voorzitter: Arnd Nelde
- Penningmeester: Christophe Tuypens
- Secretaris: Jessy De Block
Werkgroepen: taakverdeling
- Voordracht
- Margaux De Cock
- Janneke Hennekam
- Cristina Miranda Gozalvez
- Retoricabal
- Jessy De Block
- Cristina Miranda Gozalvez
- Erika Modde
- Koor en Orkest
- Katrien Mestdagh
- Sam Rédelé
- Christophe Tuypens
- VCOV
- Margaux De Cock
- Hadewych Van Ginderachter
- Menucommissie
- Jessy De Block
- Erika Modde
- Arnd Nelde
- Gezondheid en Preventie
- Frédéric Morel
- Christophe Tuypens
- Hadewych Van Ginderachter
- Communicatie
- Erika Modde
- Arnd Nelde
- Sam Rédelé
- Sabrina Roeland
- Mieke Verstraete
- Klasafgevaardigden
- Margaux De Cock (voorzitter)
- Katrien Cammers
- Katrien Mestdagh
- Sabrina Roeland
- Fundraising
- Katrien Cammers
- Jessy De Block
- Katrien Mestdagh
- Sabrina Roeland
- Hadewych Van Ginderachter
- Mieke Verstraete
- Schoolraad basisschool
- Katrien Mestdagh
- Frédéric Morel
- Hadewych Van Ginderachter
- Schoolraad Humaniora
- Jessy De Block
- Janneke Hennekam
- Christophe Tuypens
- Edith Stein
- Christophe Tuypens
- Ignatius
- Katrien Cammers
- Mobiliteit
- Christophe Tuypens
- Groen op de speelplaats
- Katrien Cammers
- Katrien Mestdagh
- ICT
- Frédéric Morel
- Sam Rédelé
Ons engagement
Via geregelde vergaderingen van de klasafgevaardigden in de Basisschool worden de ouders actief betrokken bij het schoolleven van de allerjongsten.
Het Collegekoor en –orkest kan altijd bij de Oudervereniging terecht voor zijn materiële beslommeringen.
In de Schoolraad treffen de ouders de vertegenwoordigers van de andere geledingen (directie, leerkrachten, plaatselijke gemeenschap) om advies te geven over de zowel praktische als inhoudelijke aangelegenheden i.v.m. het schoolbestuur. Sedert de invoering van de scholengemeenschappen maakt onze vereniging ook deel uit van het overkoepelende medezeggenschapscollege voor de Scholengemeenschap Edith Stein (humaniora) en de Scholengemeenschap Ignatius (basisschool).
De Oudervereniging komt samen met de vzw Vrienden van Sint-Barbara tegemoet aan een aantal materiële (vooral financiële) behoeften van de school. Via Dienstbetoon leveren o.m. ouders hun bijdrage aan de organisatie van de tweejaarlijkse kunstmanifestatie Trends.
Samen met SBConnect verzorgt de Oudervereniging een aantal initiatieven (voordrachten, …).
De oudervereniging van het college maakt op zijn beurt deel uit van de ouderverenigingen van de Vlaamse jezuïetencolleges, zodat we ook daar niet alleen staan en overleg en ruggespraak kunnen plegen met andere ouderverenigingen die het Ignatiaanse opvoedingsproject steunen.

Verslagen
Maandelijks komt de oudervereniging samen met de directie. De verschillende werkgroepen leggen de vordering van hun in alle openheid en via een constructieve en open dialoog met de directie. Via deze link kunt u de verslagen nalezen.
Statuten
Bekijk hier onze statuten.
Lidgeld
Elk jaar wordt u op de eerste schoolfactuur een klein bedrag van € 12,5 aangerekend als lidgeld voor de oudervereniging. De vragen die we af en toe horen zijn: waarom betalen de ouders lidgeld? Wat gebeurt er met dit geld?
U kan op beide oren slapen, want met het kleine bedrag dat u betaalt, steunt u, via de oudervereniging, de school waar mogelijk. Want vele kleine bedragen maken uiteindelijk toch wel een aanzienlijk bedrag dat de school goed kan gebruiken.
Een miniem deel van het lidgeld wordt uitgegeven aan de aanschaf van cadeaubonnen voor o.a. proclamatie retorica, het schaaktoernooi en met pensioen gaande leerkrachten. Jaarlijks zijn er ook enkele vaste kosten, zoals het organiseren van de Algemene Vergadering met haar receptie en haar spreker, die een klein bedrag opslorpen. Voor het startgeld van het retoricabal stelt de oudervereniging zich borg, zodat dit bedrag tijdelijk vast staat.
Over het saldo, het grootste deel van de lidgelden, wordt op de jaarlijkse Algemene Vergadering beslist waar het aan besteed zal worden. Het bedrag wordt a rato van het leerlingenaantal verdeeld tussen de humaniora en de basisschool. Aan de directie wordt gevraagd bij welk project we kunnen helpen. Op de Algemene Vergadering wordt tevens een afrekening gemaakt van het afgelopen jaar.
Op het einde van het schooljaar worden dan de facturen door de directie overgemaakt aan de oudervereniging en zo kon u in het verleden uw steentje bijdragen tot onder andere volgende projecten:
Basisschool
- herstel/opknapbeurt speelplaats kleuterschool Verdedigingsstraat
- drinkfonteintjes
- multimedia-apparatuur (PC’s, 2 filmcamera’s)
- schoolmeubilair voor leerlingen
- fluohesjes met logo van de school
Humaniora
- beamers in vaklokalen
- geluidsinstallatie muzenzaal en kerk
- microscopen biologielokaal
- judomatten
- drinkfonteintjes
Uw jaarlijkse bijdrage aan de oudervereniging wordt met andere woorden hoofdzakelijk besteed aan aankopen die uw kinderen rechtstreeks ten goede komen, aankopen waar zij persoonlijk van kunnen genieten.
Wij zijn er van overtuigd dat u nog vele jaren, onder meer via de oudervereniging, de school zal blijven steunen.