Categorieën:

Zesdejaars bezoeken Breendonk

17 april 2024

Op woensdag 17 april bezochten de zesdejaars het fort van Breendonk. De ingetogen rondleiding in één van de best bewaarde kampen in Europa biedt telkens opnieuw een beklijvende getuigenis van de gruwel van de holocaust en het nazisme, en vormt zo een rijke illustratie bij de lessen geschiedenis.

Lees meer »

Muzische avond op zaterdag 20 april 2024

28 maart 2024

  Met de komst van de lente is het op school ook traditioneel uitkijken naar onze Muzische Avond. We nodigen jullie dan ook van harte uit op zaterdag 20 april 2024 om 20u in onze Muzenzaal. Op deze avond laten onze muzikale leerlingen en leerkrachten opnieuw het beste van zichzelf zien en natuurlijk horen. Op… Read more »

Lees meer »

Vijf finalisten voor de Vlaamse Wiskunde-Olympiade

21 maart 2024

Niet minder dan vijf leerlingen mogen de kleuren van onze school verdedigen op de finale van de Vlaamse Wiskunde Olympiade van 17 april 2024 in Brussel! Voor de JWO haalden – samen met 72 andere wiskundeknobbels uit heel Vlaanderen – Jonathan Peelman (4NWSTb) en Edward Rosseel (4GRLA) de cesuur van 116. Naar de finale van de… Read more »

Lees meer »

EYE-Project 2024: samen de curryworst en véél meer ontdekken!

19 maart 2024

Op zaterdagnamiddag 16 maart kwamen de deelnemers aan het EYE-Project in Bonn terug thuis, en naar goede gewoonte was dat “moe, maar zò tevreden”. Ze namen er een week lang deel aan een cultureel uitwisselingsproject met scholen uit Turijn (Italië), Miskolc (Hongarije) en de gastschool in Bad-Godesberg, nabij Bonn. De zestig deelnemers lazen op voorhand… Read more »

Lees meer »

Geniet van een heerlijk ontbijt op 5 mei 2024!

16 maart 2024

Klaar voor een ochtend vol plezier en lekkernijen? Doe mee met de ontbijtmandenverkoop van onze oudervereniging en steun zo de vernieuwing van de speelplaatsen van het Sint-Barbaracollege! Onze ontbijtmanden zijn rijkelijk gevuld met gulle donaties van sympathiserende bedrijven en toegewijde ouders en zullen u ongetwijfeld een heerlijke zondagochtend bezorgen. 🥐 Maak uw keuze! ONTBIJTMANDVOOR EEN… Read more »

Lees meer »

Extra voorstelling ‘Andrà tutto bene’ voor oud-acteurs en -actrices

12 maart 2024

Beste actrices, Beste acteurs, Dertig schone jaren schooltoneel, drie enthousiaste regisseurs en een hele hoop even enthousiaste acteurs en actrices. Redenen genoeg, dachten wij, om jullie eens bij elkaar te brengen. Daarom spelen we op zondag 28 april 2024 om 19.30u een extra voorstelling van Andrà tutto bene. Vijf leerlingen en drie collega’s brengen een… Read more »

Lees meer »

Expertensessie KRAS

10 maart 2024

Op 27 maart trekken onze leerlingen die deelnemen aan KRAS naar het Gentse stadhuis, om daar de politici van onze stad het vuur aan de schenen te leggen met enkele kritische vragen rond het lokale en bovenlokale bestuur. In een verkiezingsjaar als 2024 belooft dat alvast een geanimeerde zitting te worden! Om de vragen zo… Read more »

Lees meer »

Schooltoneel: ‘Andrà tutto bene’

10 maart 2024

Leerlingen van het vijfde en zesde jaar brengen met enkele collega’s in de toneelklas van het Sint-Barbaracollege een nostalgische vertelling over de bewogen coronajaren: ‘Andrà tutto bene’. Dirk Vekeman en Katrien De Paepe schreven en regisseren; Aline Van Hoecke, Amelie Rosseel, Edward Ackerman, Harriett Criel, Ingmar Ollieuz, Anouk De Clercq, Bart Frigne en Tom Steenssens… Read more »

Lees meer »

Lezing SBConnect: “The book of life: wat staat er in onze genen geschreven?”

7 maart 2024

Van harte welkom op donderdag 21 maart 2024 vanaf 19.30u in onze STEX (gelijkvloers) voor alweer een boeiende lezing! SBConnect nodigt deze keer prof. dr. Bruce Poppe uit, die voor ons een lezing verzorgt met de titel “The book of life: wat staat er in onze genen geschreven?”. De toegang is gratis voor leerlingen en… Read more »

Lees meer »

Feest in het paleis!

5 maart 2024

Anima Perla Musica beloofde ons een feest in het paleis, en feest, dat was het! We genoten met volle teugen van het royale programma dat ze voor ons samenstelden: van – onder andere – het dromerige ‘A whole new world’ uit Aladdin, langs de zwierige ‘Elizabethan Serenade’ van Ronald Binge, over het ‘Coronation Anthem’ van… Read more »

Lees meer »

Openschooldag 2024: bedankt voor jullie bezoek!

4 maart 2024

Ondanks de maartse buien was het een warme Openschooldag op zaterdag 2 maart 2024. Een grote dankjewel aan de vele bezoekers om langs te komen en te ervaren wat het Sint-Barbaracollege voor jullie in petto heeft!   De muziek van onze leerlingen op de speelplaats zorgde voor een heerlijke jazzy sfeer, die de regenachtige dag… Read more »

Lees meer »

Leerlingen door naar tweede ronde Wiskunde-Olympiade

25 februari 2024

The results are in! Enkele weken geleden kraakten de ‘kleine grijze cellen’ van onze leerlingen tijdens de Vlaamse Wiskunde-Olympiade en de Junior Wiskunde-Olympiade. Van de 44 leerlingen uit de tweede graad die deelgenomen hebben, gaan er 20 door naar de tweede ronde, en in de derde graad hebben 14 van de 36 deelnemers de volgende… Read more »

Lees meer »

Gezocht: contactgegevens oud-acteurs schooltoneel

22 februari 2024

Wij zoeken de actuele e-mailadressen van alle oud-leerlingen van het Sint-Barbaracollege en Nieuwen Bosch Humaniora die tussen 1994 en 2020 meegewerkt hebben aan het schooltoneel op Sint-Barbara. Regisseurs Dirk Vekeman en Katrien De Paepe willen jullie namelijk graag uitnodigen voor een extra voorstelling van het stuk van dit jaar (eind april 2024), met een prettige receptie achteraf. Werkte je mee aan een voorstelling… Read more »

Lees meer »

Eerstejaars op tijdreis in Archeocentrum Velzeke

20 februari 2024

Begin februari trokken de eerstejaars op leeruitstap naar het Archeocentrum Velzeke, waar de geschiedenis even tastbaar werd. Ze maakten een boeiende tijdreis naar het tijdperk van de Gallo-Romeinen. In geanimeerde gidsbeurten kregen ze een heldere uiteenzetting over de politieke en sociale eigenheid van deze periode, konden ze voorwerpen aanraken en uitproberen en al hun vragen… Read more »

Lees meer »

Feest in het paleis! Een royaal concert van Anima perla Musica op 2 maart

11 februari 2024

Het is feest! Feest in het paleis! Op dit royale concert helpen de zangers en muzikanten van Anima perla Musica u mee ontsnappen uit de hallen van de Bergkoning, om uiteindelijk te walsen met Assepoester en andere ‘dancing queens’. Maar wat daartussen allemaal gebeurt? Dat blijft vooralsnog een mysterie. Kom het ontdekken op zaterdag 2 maart… Read more »

Lees meer »

Serdi (NTGent) in de klas

7 februari 2024

Ik haat het getal zes. We waren met zes thuis,   mijn ouders stierven de zesde maand van het jaar toen ik zes jaar was…  – Uit ‘SERDI’ –   Eind januari kregen de leerlingen van 5MTWE en 5ECMT in de toneelklas van onze school een stuk te zien van Gentenaar Serdi Faki Alici over het verhaal… Read more »

Lees meer »

Co. Peer Support naar Dag van de Conflixers

28 januari 2024

“De leerlingen krijgen het voor elkaar!”, dat is het motto van de Scholierenkoepel. Onze vertrouwensleerlingen van Co. Peer Support nemen dat motto volledig ter harte: zij gaan op school aan de slag om een luisterend oor te bieden aan iedereen die dat nodig heeft en het welbevindenbeleid mee vorm te geven. Om hun werking te… Read more »

Lees meer »

Marc De Bel boeit tweedejaars

26 januari 2024

Marc De Bel vertelde donderdagvoormiddag aan de tweedejaars hoe zijn schrijversloopbaan begon. Als leerkracht was hij in het vierde leerjaar de ‘meester-verteller’. Toen zijn verhaal op het einde van een schooljaar ergens in de jaren ‘80 niet af was, beloofde hij de kinderen het slot nog op enkele bladzijden voor hen neer te pennen. Enkele… Read more »

Lees meer »

SBConnect organiseert: “De opportuniteiten van AI”, een lezing door Jonathan Berte (Robovision)

25 januari 2024

Van harte welkom op donderdag 1 februari 2024 om 20u in onze Muzenzaal! SBConnect nodigt Jonathan Berte uit, voorzitter van de Gentse scale-up Robovision. Hij heeft het niet alleen over de impact van deep learning en artificiële intelligentie op de maatschappij, maar ook over de kansen die ze ons kunnen bieden. Toegang is gratis voor leerlingen en alumni… Read more »

Lees meer »

Een olympisch vraagstuk

18 januari 2024

GEGEVENS Woensdag 17 januari 2024 N 51° 2’ 55.636’’ O 3° 43’ 28.72’’ 1 studiezaal 2 verschillende stapels wedstrijdboekjes met elk 30 vragen 180 minuten antwoordtijd 5 punten voor een juist antwoord, 1 punt wanneer je past, 0 punten voor een fout antwoord 4 wiskundeleerkrachten met toezicht 1 oud-leerkracht wiskunde die even kwam supporteren 26 derdejaars 18 vierdejaars… Read more »

Lees meer »