Categorieën:

Derdejaars op stadsverkenning in Gent

18 september 2023

Proeven van cultuur en historische kennis doen de derdejaars dit jaar niet alleen binnen de muren van hun klaslokaal, maar ze trekken met hun leerkrachten geschiedenis ook onze stad in. Twee lesuren lang verkennen ze Gent via de hoogtepunten van de middeleeuwen en de vroegmoderne tijd – het onderwerp van de lessen geschiedenis in het… Read more »

Lees meer »

Eerstejaars op bezinning in de Oude Abdij in Drongen

18 september 2023

Aandacht voor verstilling en persoonlijke introspectie tijdens die eerste drukke schooldagen, maar evenzeer voor groepsvorming en werken aan een goede klasdynamiek. Dat boden de bezinningsdagen in de Oude Abdij in Drongen aan onze eerstejaars: een gouden activiteit tijdens die zo belangrijke “Gouden Weken”, en een goede basis om er dit jaar samen een mooi verhaal… Read more »

Lees meer »

Welkom op het WisKnutselfestival op 23 september

16 september 2023

Wiskunde: een breed, fascinerend en boeiend vakgebied, dat in zoveel alledaagse en minder alledaagse dingen verweven zit. Dat leer(de) je misschien tijdens de lessen op school, maar heb je zin om dat ook eens vanuit een creatieve hoek te ontdekken? Dan is het WISKNUTSELFESTIVAL absoluut iets voor jou! Wanneer en waar? Op het WisKnutselfestival van… Read more »

Lees meer »

Ouders op de schoolbanken!

14 september 2023

Op maandagavond 11 september kropen de ouders van onze eerstejaars achter de schoolbanken waaraan hun kinderen overdag hun eerste lessen kregen. Op deze kennismakingsavond stelden onze directie en de leerlingenbegeleiders zich nog eens voor en kregen ouders een blik op de sleutelmomenten in het komende eerste jaar van de humaniora. Ze kwamen te weten hoe… Read more »

Lees meer »

Leo De Weerdt sj boeit leerlingen van de derde graad met inspirerende gastlezing

12 september 2023

Op dinsdag 12 september luisterden de vijfdes en zesdes tijdens hun startbezinning voor dit schooljaar naar de boeiende getuigenis van Leo De Weerdt sj. Als hoofd van de gevangenisaalmoezeniers voor de katholieke eredienst in ons land kon hij onze leerlingen als geen ander een inkijk geven in het gevangenisleven en daarbij duiden hoe belangrijk de… Read more »

Lees meer »

Nederlands tijdens een hittegolf

8 september 2023

De leerlingen van 1A3 hoefden tijdens de les Nederlands niet te puffen in een heet klaslokaal, maar mochten vandaag de ramen van hun geest openzetten tijdens een zonnig leesuur in het park!

Lees meer »

Kristalgroeiwedstrijd 2023

6 juni 2023

Het Nationaal Comité voor Kristallografie richtte ook dit schooljaar een kristallisatiewedstrijd in voor leerlingen van het secundair onderwijs. Elk jaar kiest het Comité een andere stof waaruit de kristallen moeten groeien. Voor de tweeëntwintigste editie van deze wedstrijd was het de beurt aan erythritol, een natuurlijke zoetstof ter vervanging van suiker in onze voeding. Onze… Read more »

Lees meer »

3des naar Normandië

6 juni 2023

Naar aloude traditie gingen onze derdejaars begin deze maand naar Normandië. Tijdens hun driedaagse ontdekkingstocht stonden onder andere het mooie Honfleur en de kathedraal van Rouen op het programma. In drie groepen verkenden ze de ruige, adembenemende kustlijn van Noordwest-Frankrijk met een stevige wandeling tot in het pittoreske Étretat. De middeleeuwse geschiedenis kwam helemaal tot… Read more »

Lees meer »

Olympiades 2023

25 mei 2023

Heugelijk olympiadenieuws! Ook dit jaar namen heel wat leerlingen deel aan de wiskunde- en wetenschapsolympiades. Volgende leerlingen mochten een prijs ontvangen tijdens de proclamaties: Tomas Leys (6LAWI8) haalde een 16de plaats in de finale van de Vlaamse Fysica Olympiade. Victor Mei (4GRLA) kreeg een zilveren medaille voor zijn puike prestatie in de Junior Olympiade Natuurwetenschappen.… Read more »

Lees meer »

Retoricareis Rome 6GRLA-LAMT-LAWI8

24 mei 2023

De leerlingen van 6GRLA-LAMT-LAWI8 trokken naar Rome en het strand van Ostia. Zo stonden natuurlijk het Colosseum, het Forum Romanum, de Trevifontein en de Spaanse trappen op de planning. Fietsen op de Via Appia Antica ging dan onverwacht door onder een fikse regenbui.

Lees meer »

Retoricareis Andalusia 6GRWI-WEWI8-ECMT-ECWE-LAWE-MTWE

22 mei 2023

Het zonnetje brengt ons terug naar de retoricareizen 2023! De klassen 6GRWI8/WEWI8, 6ECMT/ECWE en 6LAWE/MTWE gingen samen op rondreis in Andalusië en bezochten de topsteden Malaga, Sevilla, Cordoba en Granada. De kathedraal van Sevilla, het Real Alcazar, Plaza Espana, de Mezquita, Unesco-werelderfgoed en het Alhambra gaven hun geheimen prijs. Daarnaast bewandelden de klassen de Caminito… Read more »

Lees meer »

Sportweek 2023

22 mei 2023

De sportweek was een groot succes! Er waren heel wat inschrijvingen over de verschillende jaren heen voor diverse competities tijdens de middagpauzes. In het badmintontornooi namen telkens twee duo’s het tegen elkaar op. Zowel ervaren spelers als debutanten zetten hun beste beentje voor. De voetbalcompetitie voor de lagere cyclus werd gewonnen door FC PIETER. In… Read more »

Lees meer »

Retoricareis 6WEWI6-6WEST

10 mei 2023

Onder begeleiding van Mozart en in de voetsporen van de familie von Trapp bezocht 6WEWI6/WEST Salzburg. In Slovenië bewonderden ze de mooiste grot ter wereld, hebben ze geraft op een woeste kolkende bergstroom en vergaapten ze zich aan middeleeuwse Venetiaanse dorpen. De reis ging verder naar Kroatië, waar de regen hen niet tegenhield om de… Read more »

Lees meer »

Robocup Junior – België

23 april 2023

Op zondag 23 april zakten 16 leerlingen uit de steam richting af naar Technopolis voor de jaarlijkse robotwedstrijd Robocup Junior – België. Jongeren van 8 tot 18 jaar kunnen in teamverband deelnemen aan één van de drie disciplines. De opdracht voor onze vier teams? “Iemand heeft een telefoontje gepleegd naar de brandweer. Een container met… Read more »

Lees meer »

Tableau vivant van de leerlingen Grieks

19 april 2023

De leerlingen Grieks uit het vijfde en het zesde jaar zetten op woensdag 19 april een tableau vivant op poten. Het is intussen de vierde maal dat een oud meesterwerk op die manier gereconstrueerd wordt. Dit keer kwam ‘De dood van Socrates’ van Jacques-Louis David tot leven. Voor de setting en het decor trokken ze… Read more »

Lees meer »

Anima perla Musica – Noten van het witte doek

8 maart 2023

Zaterdag 5 maart 2023 musiceerde Anima perla Musica, ons schoolkoor- en orkest, de pannen van het dak van de muzenzaal onder leiding van leerkrachten Anke Story en Quinten De Vlaeminck. Het werd een betoverende avond waarop het publiek werd meegenomen langs de mooiste bladzijden van de filmmuziek. Jurassic Park, Alice in Wonderland, Forrest Gump, een stukje Grease, Les… Read more »

Lees meer »

Resultaten Wiskunde-Olympiade

2 maart 2023

Wanneer de lente zich stilaan aankondigt, stroomt ook traditiegetrouw heel wat nieuws van het olympiadefront binnen! Deze keer zetten we de resultaten van onze leerlingen op de JWO (Junior Wiskunde-Olympiade, voor de tweede graad) en de VWO (Vlaamse Wiskunde-Olympiade, voor de derde graad) graag eens in de kijker. Bij de eerste ronde van de JWO… Read more »

Lees meer »

Taaltrofee Nederlands 2023: vijf laureaten stoten door!

2 maart 2023

Vlaanderen barst van jong ta(a)lent – dat is de overtuiging van de organisatoren van de Taaltrofee Nederlands. Voor de derde keer op rij deden onze vierdejaars mee aan deze to-taal-proef, waarin ongeveer 10.000 leerlingen uit de doorstroomfinaliteit hun Nederlandse taalgevoel en -kennis konden testen. We zijn bijzonder blij dat maar liefst vijf van onze leerlingen deel… Read more »

Lees meer »

Een oprecht compliment – een warme school!

28 februari 2023

Voor de krokusvakantie sloten de vertrouwensleerlingen van Co. Peer Support hun vorming tegen pesten af: in een brainstormgesprek met de directie lieten ze samen hun licht schijnen over de “beste” aanpak van pestsituaties. Het aanmoedigen en mondig maken van de stille middengroep (onder het motto: “See something? Say something!”) en verder werken aan een open… Read more »

Lees meer »

Tweede ronde Chemie-Olympiade

27 februari 2023

Op woensdag 1 maart vindt de tweede ronde van de Chemie-Olympiade plaats aan enkele Vlaamse universiteiten. De eerste ronde, waar vijftien van onze leerlingen aan deelnamen, was dit jaar uitermate moeilijk. De gemiddelde Vlaamse score bedroeg slechts 41,2%. Om de tweede ronde te halen moest er een score boven de 59% behaald worden. Vijf leerlingen… Read more »

Lees meer »