Hallo iedereen!

Misschien zag je ons al eens voorbijkomen? Wij zijn Co.! Co. van “College”, maar ook vóór Cohesie, Coach, Community, Conflixen en Compagnon!

Wij zijn een groep jongeren van het eerste tot het zesde jaar, die voor jullie klaarstaan als peer supporters, ook gekend als conflixers. Wat houdt dat precies in?

Peer support (waarbij het Engelse “peer” in het Nederlands “gelijke” betekent) is een methode van, voor en door jongeren; waar ze er zijn voor elkaar, zorgen voor elkaar, elkaar (onder)steunen en naar elkaar luisteren. Net zoals de ouderejaars in het meter-peterproject jongere leerlingen helpen met hun schoolvakken, worden wij opgeleid tot vertrouwensleerling en peer mediator (bemiddelaar), om jullie te helpen als jullie met iets zouden zitten – wat dan ook. Ons doel is om het voor iedereen op school aangenamer te maken, meer cohesie en een warmere omgeving te creëren.

Voor ons logo haalden we inspiratie in de totems van de scouts, en kozen we de “Coscorobazwaan” met als eigenschappen beschermend, sociaal, zorgzaam, samenwerkend, zachtaardig.

 

 

 

Wij zijn vanaf schooljaar 2022-2023 de “voelsprieten” en “luisterende oren” van de school voor onze medeleerlingen. Wanneer jullie met een probleem zitten, staan wij klaar om gewoon eens te luisteren, er te zijn, eventjes mee te denken en te zorgen voor een streepje hoop. Zo krijgen we het vertrouwen en een stukje mede-eigenaarschap van de school, maar werken we ook mee aan meer verbinding, meer welbevinden voor iedereen op ons college.

Onze opleiding loopt het hele jaar door, met (twee)wekelijkse lunchsamenkomsten in het Co.-lokaal, maandelijkse workshops en natuurlijk af en toe wat leuke groepsactiviteiten, onder begeleiding van mevrouw Van Liefde en mevrouw Clinckspoor, die de opleiding tot Peer Support Coach volgden (Howest). We zetten daarnaast ook onze schouders onder fijne initiatieven die de sfeer en het welbevinden op school kunnen verhogen, zoals Bankcontact, een muzikaal hart onder de riem tijdens de examens en een hartverwarmende koekjesverkoop.

Aan de leerlingen:

Zit je met iets en wil je eens met iemand van Co. babbelen? Spreek ons gerust aan op de speelplaats of druk op de Co.-knop op Smartschool.

Lijkt vertrouwensleerling worden bij Co. wel iets voor jou? Spreek mevrouw Van Liefde of mevrouw Clinckspoor aan, stuur ze een berichtje via Smartschool of via co.peersupport@sint-barbara.be!

Wil je graag een gesprek met een vertrouwensleerling? Vul het formulier in.

Volg ons zeker op Instagram en Facebook!

Collegiale groetjes

Jullie Co.’s: Sam, Koen, Iskander, Jonathan, Wolf, Bérenger, Anna, Matthias, Kato, Marie-Amélie, Benjamine, Héloïse, Eyra en de coaches mevrouw Clinckspoor en mevrouw Van Liefde

co-peer-support: alle nieuwsberichten

Co. Peer Support Laatste Nieuws

Een oprecht compliment – een warme school!
28 februari 2023

Voor de krokusvakantie sloten de vertrouwensleerlingen van Co. Peer Support hun vorming tegen pesten af: in een brainstormgesprek met de directie lieten ze samen hun licht schijnen over de “beste” aanpak van pestsituaties. Het aanmoedigen en mondig maken van de stille middengroep (onder het motto: “See something? Say something!”) en verder werken aan een open... Read more »

Lees meer »
Griezelen in de escape room van Co.
15 november 2022

We weten het al langer: er waren griezelige geesten rond op het Sint-Barbaracollege, maar met de hulp van Co. Sint-Barbaracollege en alle escaperoomdeelnemers konden die vorige week gelukkig eindelijk bevrijd worden! Leerlingen van onze peer support-groep Co. werkten wekenlang aan de raadsels, sleutels en het verhaal voor de escape room in griezelthema, die ze vorige... Read more »

Lees meer »
Bankcontact: leerlingen en leerkrachten samen aan tafel
4 oktober 2022

Op vrijdag 30 september tijdens de middagpauze organiseerden Co. Peer Support en de Werkgroep diversiteit & inclusie opnieuw Bankcontact!   Neen, géén cashautomaat op school, wel een moment van ontmoeting en nieuwe mensen leren kennen, aan de vooravond van de 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid. Leerlingen en leerkrachten ontmoetten elkaar rond alle banken op onze... Read more »

Lees meer »
Vertrouwensleerlingen van Co. starten met hun opleiding!
23 september 2022

“Ik voel me zo down, ik weet niet goed waarom.” “Ik heb een buis voor fysica, ‘k ben bang om het thuis aan mijn ouders te zeggen.” “Mijn beste vriendin wil plots niet meer met mij praten en ik heb geen idee hoe dat komt!” Met deze mogelijke scenario’s gingen onze vertrouwensleerlingen-in-opleiding van Co. op... Read more »

Lees meer »