Hallo iedereen!

Misschien zag je ons al eens voorbijkomen? Wij zijn Co.! Co. van “College”, maar ook vóór Cohesie, Coach, Community, Conflixen en Compagnon!

Wij zijn een groep jongeren van het eerste tot het zesde jaar, die voor jullie klaarstaan als peer supporters, ook gekend als conflixers. Wat houdt dat precies in?

Peer support (waarbij het Engelse “peer” in het Nederlands “gelijke” betekent) is een methode van, voor en door jongeren; waar ze er zijn voor elkaar, zorgen voor elkaar, elkaar (onder)steunen en naar elkaar luisteren. Net zoals de ouderejaars in het meter-peterproject jongere leerlingen helpen met hun schoolvakken, worden wij opgeleid tot vertrouwensleerling en peer mediator (bemiddelaar), om jullie te helpen als jullie met iets zouden zitten – wat dan ook. Ons doel is om het voor iedereen op school aangenamer te maken, meer cohesie en een warmere omgeving te creëren.

Voor ons logo haalden we inspiratie in de totems van de scouts, en kozen we de “Coscorobazwaan” met als eigenschappen beschermend, sociaal, zorgzaam, samenwerkend, zachtaardig.

 

 

 

Wij zijn vanaf schooljaar 2022-2023 de “voelsprieten” en “luisterende oren” van de school voor onze medeleerlingen. Wanneer jullie met een probleem zitten, staan wij klaar om gewoon eens te luisteren, er te zijn, eventjes mee te denken en te zorgen voor een streepje hoop. Zo krijgen we het vertrouwen en een stukje mede-eigenaarschap van de school, maar werken we ook mee aan meer verbinding, meer welbevinden voor iedereen op ons college.

Onze opleiding loopt het hele jaar door, met (twee)wekelijkse lunchsamenkomsten in het Co.-lokaal, maandelijkse workshops en natuurlijk af en toe wat leuke groepsactiviteiten, onder begeleiding van mevrouw Van Liefde en mevrouw Clinckspoor, die de opleiding tot Peer Support Coach volgden (Howest). We zetten daarnaast ook onze schouders onder fijne initiatieven die de sfeer en het welbevinden op school kunnen verhogen, zoals Bankcontact, een muzikaal hart onder de riem tijdens de examens en een hartverwarmende koekjesverkoop.

Aan de leerlingen:

Zit je met iets en wil je eens met iemand van Co. babbelen? Spreek ons gerust aan op de speelplaats of druk op de Co.-knop op Smartschool.

Lijkt vertrouwensleerling worden bij Co. wel iets voor jou? Spreek mevrouw Van Liefde of mevrouw Clinckspoor aan, stuur ze een berichtje via Smartschool of via co.peersupport@sint-barbara.be!

Wil je graag een gesprek met een vertrouwensleerling? Vul het formulier in.

Volg ons zeker op Instagram en Facebook!

Collegiale groetjes

Jullie Co.’s: Sam, Koen, Iskander, Jonathan, Wolf, Bérenger, Anna, Matthias, Kato, Marie-Amélie, Benjamine, Héloïse, Eyra en de coaches mevrouw Clinckspoor en mevrouw Van Liefde

co-peer-support: alle nieuwsberichten

Co. Peer Support Laatste Nieuws

Co. Peer Support naar Dag van de Conflixers
28 januari 2024

“De leerlingen krijgen het voor elkaar!”, dat is het motto van de Scholierenkoepel. Onze vertrouwensleerlingen van Co. Peer Support nemen dat motto volledig ter harte: zij gaan op school aan de slag om een luisterend oor te bieden aan iedereen die dat nodig heeft en het welbevindenbeleid mee vorm te geven. Om hun werking te... Read more »

Lees meer »
Schuif aan bij Bankcontact op 9 oktober 2023
5 oktober 2023

Deze week hoorden we het nog in het nieuws: de bevoegde ministers zijn van plan om het zorgaanbod voor jongeren met mentale gezondheidszorgen te versterken. Ze willen onder meer investeren in meer laagdrempelige initiatieven waar jongeren met hun problemen en hulpvragen terechtkunnen. Tijdens de Tiendaagse van de Geestelijke Gezondheid (1-10 oktober) blijkt nog maar eens... Read more »

Lees meer »
Griezelen in de escape room van Co.
15 november 2022

We weten het al langer: er waren griezelige geesten rond op het Sint-Barbaracollege, maar met de hulp van Co. Sint-Barbaracollege en alle escaperoomdeelnemers konden die vorige week gelukkig eindelijk bevrijd worden! Leerlingen van onze peer support-groep Co. werkten wekenlang aan de raadsels, sleutels en het verhaal voor de escape room in griezelthema, die ze vorige... Read more »

Lees meer »
Bankcontact: leerlingen en leerkrachten samen aan tafel
4 oktober 2022

Op vrijdag 30 september tijdens de middagpauze organiseerden Co. Peer Support en de Werkgroep diversiteit & inclusie opnieuw Bankcontact!   Neen, géén cashautomaat op school, wel een moment van ontmoeting en nieuwe mensen leren kennen, aan de vooravond van de 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid. Leerlingen en leerkrachten ontmoetten elkaar rond alle banken op onze... Read more »

Lees meer »