FIX or MIX- wat?!

Dat is de titel van een Europees pilootproject waar de leerlingen van 3WE-STEAMa in samenwerking met het Gentse BULB mee aan de slag gaan!

In november 2020 vroeg het team van het Europese Creative FLIP Project om projectvoorstellen in te dienen, in het kader van creatieve “Learning Labs” die ze overal in Europa willen opzetten. Het voorstel van BULB en onze school werd uit die hele hoop als een van de 15 projecten over heel Europa geselecteerd! In ons Learning Lab zullen de leerlingen, daarbij vakkundig bijgestaan en uitgedaagd door BULB en hun leerkrachtenteam, het onderwerp van de circulaire economie en duurzaamheid verder uitdiepen. Via zogenaamde ‘end of process materials’ (niet meer functionerende elektrotoestellen, kapotte meubels of versleten kledij) verdiepen de leerlingen zich eerst in materiaalkunde, waarna ze gaan nadenken over en experimenteren met de eindige levenscyclus van deze voorwerpen.

Kunnen toestellen misschien op een eenvoudige manier gerepareerd worden om de levensduur te verlengen? Met enkele basisvaardigheden gaan de leerlingen zelf aan de slag. Als dat niet meer mogelijk is, begint voor hen het innovatie- en creatieproces: de voorwerpen bevatten misschien wel nog waardevolle elementen die elders gebruikt kunnen worden. Of door een combinatie van verschillende componenten kan er misschien wel iets nieuws ontworpen worden?

Duurzaamheid, technische functionaliteit, creatief en innoverend denken én ’product design’ komen in dit vernieuwende project allemaal samen. We zijn dan ook bijzonder blij met dit STEAM-project en kijken uit naar wat de leerlingen allemaal uit hun creatieve koker zullen toveren. Wordt vervolgd…

 

Dit bericht delen:Ga terug