2016-2017 VuurVuur, voor ons slechts een banaliteit. Prometheus brandde er nochtans ontiegelijk veel jaren geleden zijn vingers aan. Hij werd op grond van hybris door de onverbiddelijke oppergod Zeus vastgeketend aan een rots met enkel een bloeddorstige adelaar als gezelschap, omdat hij het de mens ontnomen vuur terugbracht op aarde.

Nu gingen wij, 4GR, onder leiding van onze klastitularis, mevrouw Lachaert, het derde en vierde lesuur op stap naar De Bijloke. Daar hield de gerenommeerde radio- en televisiepresentator Kurt Van Eeghem, zowat een homo universalis, zijn voordracht rond deze Griekse titaan. Op één persoon en het kunstzinnige duo na, hadden we heel de zaal, weliswaar niet een van de omvangrijkste, voor onszelf. Om elf uur ging het licht uit, we werden muisstil.

De slagwerkvirtuoos betrad voorzichtig de scène en vulde vervolgens de zaal met zijn vlot, punctueel tromgeroffel. Na deze aanhef volgde de immer opgewekte Kurt Van Eeghem zelf. Op het aanstekelijke ritme van de drum en de holle tonen van de xylofoon deed hij, zoals een Griekse bard, de Griekse mythes rond Prometheus uit de doeken. Haast zingend baande hij zich een weg door de vele verwikkelingen die aan Prometheus’ bekende straf ten grondslag lagen.2016-2017 Vuur

Tijdens deze ontrafeling zorgden de passende achtergrondmuziek en de afwisselende belichting voor het driedimensionaal effect. Wij kenden het verhaal van tevoren, maar door het laaiend enthousiasme van Kurt Van Eeghem konden we niet anders dan van meet af aan aan zijn lippen te hangen.

Dit bericht delen:



Ga terug