De Poëzieweek 2022 op onze school

– een verslag van 3MT – 

Poëzieweek 2022

De poëzieweek ligt ondertussen al eventjes achter ons, maar we genieten nog steeds na. We hebben blije gezichten gezien én gemaakt. Het was een bruisende week, vol klinkende kleuren, spitse geluiden, zoete stemmen en creatieve gedachten. 

Poëzieparcours

Op Gedichtendag, 27 januari, kon je je laten betoveren door het Poëzieparcours. Eerst lazen de leerlingen van 3MT samen met de leerlingenraad een zelfgeschreven gedicht voor. Bij het opgaan van de trap genoten de poëzielustigen van de kleine kunstexpositie met werk van leerlingen uit het derde jaar. Mevrouw Van Landuyt bood hun tijdens de P.O.-lessen Vincent Van Gogh als inspiratiebron aan om zelf aan de slag te gaan – en toevallig was Van Gogh ook de inspiratie voor het Poëzieweekgeschenk 2022, dat dit jaar geschreven werd door Ramsey Nasr. 

De leerlingen en leerkrachten kregen daarna de kans om de wonderbaarlijke gang te zien, die vol hing met lichtjes en versieringen. Daar lazen leerkrachten en leerlingen het laatste gedicht voor uit Ramsey Nasrs bundel “Wij waren onder de betovering”. 

Op het einde van dit gebeuren kregen ze de kans om hun eigen gedichten te verzinnen en hiermee een poëtische prijs te winnen: een zakje met madeleines (Proust laat groeten!), een aantal postkaartjes met natuurgedichten en het Poëzieweekgeschenk 2022. Deze prijs werd gewonnen door Lukas Tuypens uit 3GRLA, proficiat! Op zijn postkaart vonden de juryleden van 3MT een prachtig herfstig en pakkend gedicht.  Ook Warre Viaene uit 1A4 verdient van ons een eervolle vermelding voor zijn mooie gedicht.

Poëziewoud

Niet alleen was er het Poëzieparcours, maar de hele week was het tuintje omgetoverd tot een Poëziewoud! Tussen gedichten van leerlingen en van bekende dichters mochten de leerlingen uit de eerste graad er een echte poëziequeeste oplossen. 

Gedichten overal op school

We lezen op school in veel vakken al vaak mooie poëzie, maar nu waren de gedichten écht overal! In de poëziebundel die de leerlingenraad in de klassen had gelegd kon iedereen wel een gedicht naar eigen smaak (of vak!) vinden. ‘s Ochtends projecteerden we gedichten over de natuur op de grote witte muur van de kleuterschool, en mevrouw De Meyer en de meisjes van het internaat lieten zelfs op vele ramen poëzie achter. 

En vergeet de gedichtenwedstrijd van de leerlingenraad niet!

Nog een extra puntje: de leerlingenraad organiseert nog steeds de gedichtenwedstrijd. 

Schrijf een gedicht (of meerdere!) – in je eigen “natuur”, je eigen taal, over wat jou het meeste bezighoudt – en dien dat in via Smartschool. Dat kan je doen door “Leerlingenraad” in het adresveld te typen. Je hebt nog tijd tot 25 februari 2022. Laat dus snel die dichter in je los!

Met veel hulp van de leerlingenraad en alle leerkrachten die meededen, hebben we deze Poëzieweek samen zonder zorgen kunnen afronden. We willen iedereen die heeft meegewerkt en die heeft deelgenomen aan alle activiteiten dus heel hartelijk bedanken!

Ulysse Vanhaverbeke, Wolf Verhulst en Anna-Lucia Vanholme (3MT)

Dit bericht delen:Ga terug