“Ik voel me zo down, ik weet niet goed waarom.” “Ik heb een buis voor fysica, ‘k ben bang om het thuis aan mijn ouders te zeggen.” “Mijn beste vriendin wil plots niet meer met mij praten en ik heb geen idee hoe dat komt!”

Met deze mogelijke scenario’s gingen onze vertrouwensleerlingen-in-opleiding van Co. op hun allereerste vormingsworkshop aan de slag. Eerst gaven Sarah en Jan van de Conflixers-werking van de Vlaamse Scholierenkoepel een inzicht in welke kwaliteiten en vaardigheden een goede vertrouwensleerling moet ontwikkelen. De Co.’s leerden hoe ze een goed gesprek kunnen voeren: hoe kan je aan vertrouwen en verbinding werken, wat is een goede luisterhouding, hoe kan je vermijden dat je je eigen interpretatie geeft aan de situatie, welke vragen kan je stellen en hoe vat je het verhaal samen, hoe kan je samen naar constructieve oplossingen zoeken en wanneer verwijs je beter door?

Daarna was het tijd om al deze theorie in de praktijk om te zetten: tijdens rollenspelen waarin de uiteenlopendste situaties werden opgevoerd, konden de leerlingen zelf hun gespreksvaardigheden oefenen, feedback geven en vooral héél veel leren van elkaar.

De leerlingen van Co. zijn vanaf dit jaar de “voelsprieten” en “luisterende oren” van de school voor hun medeleerlingen. Wanneer hun medeleerlingen met een probleem zitten, staan zij klaar om gewoon eens te luisteren, er te zijn, eventjes mee te denken en te zorgen voor een streepje hoop. Zo krijgen ze het vertrouwen en een stukje mede-eigenaarschap van de school, maar werken ze ook mee aan meer verbinding, meer welbevinden voor iedereen op ons college.

De opleiding loopt het hele jaar door, met (twee)wekelijkse lunchsamenkomsten in het Co.-lokaal, maandelijkse workshops en natuurlijk af en toe wat leuke groepsactiviteiten, onder begeleiding van mevrouw Van Liefde, die vorig jaar de opleiding tot Peer Support Coach volgde (Howest). De Co.-leerlingen zetten daarnaast ook hun schouders onder fijne initiatieven die de sfeer en het welbevinden op school kunnen verhogen, zoals Bankcontact, een hart onder de riem tijdens de examens en een hartverwarmende koekjesverkoop.

Aan de leerlingen:

Zit je met iets en wil je eens met iemand van Co. babbelen? Spreek hen gerust aan op de speelplaats.

Lijkt vertrouwensleerling worden bij Co. wel iets voor jou? Spreek mevrouw Van Liefde aan of stuur haar een berichtje via Smartschool!

Neem een kijkje in ons fotoverslag:

Workshop Conflixers - Co.

Dit bericht delen:Ga terug