Categorieën:

Vakantietips voor literaire trips!

28 juni 2024

We sturen onze leerlingen de vakantie in met een aantal boekentips – een zee van tijd om de wereld te ontdekken in een boek! Tips  voor de … – eerste graad: https://bibliotheek.be/lijsten/626665 – tweede graad: https://bibliotheek.be/lijsten/626666 – derde graad: https://bibliotheek.be/lijsten/626667 Geniet van de vakantie! Met zonnige groeten Jullie directie, leerkrachten, opvoeders en secretariaatsmedewerkers

Lees meer »

Proclamatie retorica 2024

27 juni 2024

Met een sfeervolle proclamatie namen we op woensdagavond 26 juni afscheid van onze leerlingen van Retorica 2024. “Wij zijn klaar”, zo formuleerde titularis Dirk Vekeman het in zijn toespraak voor de leerlingen, “maar jullie nog lang niet.” Voor onze kersverse alumni begint het pas, en wij wensen ze stuk voor stuk een ongelooflijk dikke proficiat… Read more »

Lees meer »

Eerstes op biotoopstudie in het Zuidpark

24 juni 2024

De leerlingen van het eerste jaar gingen begin juni op biotoopstudie in het Zuidpark 🍀. Ze onderzochten onder andere de lichtsterkte, windsterkte, luchtvochtigheid, bodemhardheid en nog veel andere abiotische factoren. Ook determineerden ze bladeren van verschillende plantensoorten 🌳.   Een leuke afsluiter voor het einde van het schooljaar!  

Lees meer »

Propere Pierkes zorgen voor afvalvrije schoolomgeving

14 mei 2024

De Propere Pierkes gaan weer op stap, voor de laatste keer alweer dit schooljaar! In deze actie van Ecologica maken leerlingen en leerkrachten de leefomgeving van de school een zwerfafvalvrije plaats. Gewapend met grijpstok, handschoenen en afvalzakken verzamelen ze al het zwerfvuil in de brede omgeving van de Savaanstraat. Meedoen met de Propere Pierkes? Afspraak… Read more »

Lees meer »

De Kleine Cervantes 2024

3 mei 2024

Met achttien leeslustige leerlingen uit het eerste, tweede en derde jaar trokken mevrouw De Maesschalck en mevrouw De Waele afgelopen week naar de Krook voor De Kleine Cervantes. Dat is de jeugdliteratuurprijs van de stad Gent, die dit jaar al aan z’n 26ste editie toe is. Als een echte literatuurjury lazen en bespraken de leerlingen… Read more »

Lees meer »

Genieten op de Muzische avond

30 april 2024

Wat een prachtige avond was het, die twintigste april 2024! We zouden eens moeten nagaan hoeveel muzische avonden er reeds passeerden in onze Muzenzaal – het zijn er ongetwijfeld al heel wat -, maar één ding is zeker: telkens opnieuw raakt het talrijk opgekomen publiek in vervoering bij de mooie muziek die onze leerlingen brengen.… Read more »

Lees meer »

Sportweek 2024

30 april 2024

De Sportweek op onze school, van 22 tot en met 26 april, bracht leerlingen en leerkrachten samen in plezier, teamspirit en een dosis gezonde competitie. Elke middag stonden er extra sportactiviteiten op het programma: of het nu het badmintontoernooi was, de voetbal- of de volleybalwedstrijden, het enthousiasme was voelbaar op alle velden. Een van de… Read more »

Lees meer »

Muzische avond op zaterdag 20 april 2024

28 maart 2024

  Met de komst van de lente is het op school ook traditioneel uitkijken naar onze Muzische Avond. We nodigen jullie dan ook van harte uit op zaterdag 20 april 2024 om 20u in onze Muzenzaal. Op deze avond laten onze muzikale leerlingen en leerkrachten opnieuw het beste van zichzelf zien en natuurlijk horen. Op… Read more »

Lees meer »

Openschooldag 2024: bedankt voor jullie bezoek!

4 maart 2024

Ondanks de maartse buien was het een warme Openschooldag op zaterdag 2 maart 2024. Een grote dankjewel aan de vele bezoekers om langs te komen en te ervaren wat het Sint-Barbaracollege voor jullie in petto heeft!   De muziek van onze leerlingen op de speelplaats zorgde voor een heerlijke jazzy sfeer, die de regenachtige dag… Read more »

Lees meer »

Een veldloop van 10.000 euro voor vzw Hartekamp!

19 december 2023

Op woensdag 25 oktober 2023 liepen wij weer met hart en ziel zo veel mogelijk rondjes rond de Gentse Blaarmeersen. Door ons voor elke ronde te laten sponsoren door vrienden en familie, steunden we dit jaar vzw Hartekamp. Het is een jaarlijkse traditie: de sponsorveldloop van het Sint-Barbaracollege. Op de laatste woensdag voor de herfstvakantie… Read more »

Lees meer »

Mooie prestaties op Oost-Vlaams Schoolschaakkampioenschap

22 november 2023

Twee ploegen van onze school namen op 18 november 2023 deel aan het Oost-Vlaamse Schoolschaakkampioenschap. Onze doorgewinterde Ploeg 1, met Julian Victor (6GRWI6), Elias De Reese (6GRWI8), Dago Van Parys (4NWSTb) en nieuwkomer Edward Rosseel (4GRLA), werd kampioen! Dago en Elias kregen ook de bordprijs, zij wonnen al hun partijen. Ploeg 2, met Parv Borundia… Read more »

Lees meer »

De warme keuken van Sint-Barbara in beeld

9 november 2023

Wat velen onder jullie misschien niet weten, is dat onze school beschikt over een warme keuken. Hier worden geen kant-en-klare maaltijden opgewarmd. In plaats daarvan hebben we chef-kok Berten en zijn enthousiaste keukenploeg, die met toewijding en liefde smakelijke maaltijden bereiden voor onze leerlingen, in een onlangs vernieuwde keuken met state-of-the-art keukenapparatuur.   ‘s Middags… Read more »

Lees meer »

Zilver op Oost-Vlaams Schoolschaakkampioenschap

21 november 2022

Op het Oost-Vlaamse Schoolschaakkampioenschap van 19 november 2022 was onze school met maar liefst drie teams vertegenwoordigd. Elias De Reese (5GRWI8), Julian Victor (5GRWI6), Maya Burssens (3NWb) en Dago Van Parys (4NWST) konden met mooi spel de zilveren beker mee naar huis nemen. Dago kreeg bovendien een extra trofee als één van de beste bordspelers.… Read more »

Lees meer »

Lopen voor vzw Boeta!

19 oktober 2022

“Onderwijs is het krachtigste wapen om een verschil te maken in de wereld.” Dat is de vaste overtuiging van vzw Boeta, het goede doel waarvoor 809 leerlingen en het hele schoolteam zich volgende week, op woensdagvoormiddag 26 oktober 2022, met hart en ziel inzetten op onze veldloop. “Boeta” is Afrikaans voor “grote broer”: de oudste… Read more »

Lees meer »

Bankcontact: leerlingen en leerkrachten samen aan tafel

4 oktober 2022

Op vrijdag 30 september tijdens de middagpauze organiseerden Co. Peer Support en de Werkgroep diversiteit & inclusie opnieuw Bankcontact!   Neen, géén cashautomaat op school, wel een moment van ontmoeting en nieuwe mensen leren kennen, aan de vooravond van de 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid. Leerlingen en leerkrachten ontmoetten elkaar rond alle banken op onze… Read more »

Lees meer »

2LAGR ontdekt gruwelijke ‘Black Stories’

21 september 2022

“Met grote vreugde at de familie haar grootmoeder lepel voor lepel op.” “Romeo en Julia lagen dood op de vloer, naast hen een plas water en glasscherven. Het raam stond op een kier en de wind huilde.” “Een man ligt dood in een telefooncel. Naast hem ligt een vis.”   Kan jij achterhalen wat er… Read more »

Lees meer »

Jaarthema 2022-2023: Wellevendheid

10 september 2022

Ons jaarthema voor 2022-2023? Wellevendheid! Want een hartelijke goeiedag, een helpende hand en een vriendelijk gezicht doen zo veel voor elk van ons. Elke maand zetten we een ander aspect van ons engagement tegenover de school en elkaar in de kijker – maar eerst: de basis, natuurlijk!   Bij dat jaarthema hoort ook een engagement,… Read more »

Lees meer »

Plechtige proclamatie van de retorica 2022

30 juni 2022

Met een stemmige proclamatie in onze eigen Sint-Barbarakerk namen we op de avond van dinsdag 28 juni afscheid van een fantastische lichting retoricaleerlingen. We citeren graag uit de woorden van afscheidnemend directeur Guy Dalcq, die met een mooie zendingstekst de laatste groep van zijn intussen 3000 oud-leerlingen inspireerde: “Samen met alle collega’s en met het… Read more »

Lees meer »

Muzische avond 2022

6 mei 2022

Wat was het weer genieten van het muzikale talent van leerlingen en leerkrachten op de muzische avond! Een fotoverslag geeft niet voldoende weer hoe onze artiesten ons naar hogere sferen hebben gebracht – maar het is een begin. Geniet nog eens na!

Lees meer »

Laure Verstraete (6GRLA) verkozen tot Europees Jongerenvertegenwoordiger

5 mei 2022

Op woensdag 30 maart werd Laure Verstraete uit 6GRLA verkozen tot Europees Jongerenvertegenwoordiger! Als school zijn we apetrots op dit engagement.   In haar functie van Europees Jongerenvertegenwoordiger mag Laure de komende twee jaar alle Vlaamse jongeren vertegenwoordigen op Europees niveau. Zo zal ze betrokken worden bij Europese initiatieven inzake jeugd en mag ze op… Read more »

Lees meer »