De Belgische kristalgroeicompetitie is deze week opnieuw van start gegaan. Een twintigtal leerlingen schreven zich in en krijgen vier weken de tijd om een zo helder, zuiver en groot mogelijk enkelkristal van aluin te laten groeien. Met engelengeduld knoopten ze dinsdagmiddag 12 maart de kleine entkristallen aan een vistouwtje om ze vervolgens te laten groeien in een oververzadigde aluinoplossing.

Ondertussen groeien de kristallen groeien en zitten er reeds een aantal heldere en mooi gevormde octaëders tussen. We proberen de temperatuur zo constant mogelijk te houden en hiervoor gebruiken we een oude tweedehandse incubator die we op de kop konden tikken. Ondertussen zijn ook enkele derdejaars STEAM een klimaatkast in elkaar aan het knutselen vanuit een piepschuimdoos en de nodige electronica (arduino, sensoren, raspberry pi,….) zodat via een zelf geschreven computerprogramma de temperatuur constant kan worden gehouden.

Bij deze ook een oproep aan ouders of oud-leerlingen die werkzaam zijn in de medische, biochemische of microbiologische branche. Als jullie weet hebben van oude afgedankte maar nog bruikbare incubatoren, geef ons een seintje, ze krijgen bij ons een tweede leven als kristalgroei-klimaatkast!

 

 

Dit bericht delen:Ga terug