Junior WetenschapsolympiadeOp woensdag 19 oktober namen 4 leerlingen van onze school deel aan de voorselectie van de Europese wetenschapsolympiade. Zij werden op basis van hun uitstekende resultaten op de afgelopen JON-olympiade (Junior Olympiade Natuurwetenschappen) geselecteerd om hieraan deel te nemen. In totaal waren er 15 finalisten die tal van theoretische vragen en praktische proeven dienden uit te voeren. Eén van onze leerlingen behaalde een plaatsje in de driekoppige Vlaamse selectie om deel te nemen aan de Europese finale die doorgaat van 7 tot 14 mei in Kopenhagen.

Op 20 april 2016 waren er 2648 deelnemers uit 147 verschillende Vlaamse scholen uit de tweede graad die deelnamen aan de eerste ronde van de Junior Olympiade voor Natuurwetenschappen 2016. Van het Sint-Barbaracollege waren er ongeveer 25 deelnemers. In de eerste ronde werd de basiskennis van biologie, fysica, chemie en aardrijkskunde getest, er werden hiervoor 10 meerkeuzevragen per vak gesteld. De 248 beste deelnemers werden uitgenodigd om deel te nemen aan de tweede ronde, die deels in Kortrijk, deels in Leuven plaatsvond. Er waren 7 leerlingen van het Sint-Barbaracollege die meer dan 70 % behaalden in de eerste ronde en dus aan de tweede ronde op 4 mei 2016 mochten deelnemen. Ook hier werden er per vak 10 meerkeuzevragen gesteld. De eerste 25 plaatsen gingen gepaard met een medaille, bij plaats 16 tot 25 kreeg je een bronzen, bij plaats 6 tot 15 een zilveren en bij de eerste 5 plaatsen een gouden medaille. Ook hier kwamen de leerlingen van ons College als de betere uit de strijd: Oscar Carpentier behaalde brons, Brent Nissens behaalde zilver en Maxime Van Vlem, Kito Luyten en Edward Derveaux behaalden goud. De leerlingen die goud of zilver behaalden mochten op 19 oktober 2016 deelnemen aan de Vlaamse selectieproef voor de EUSO (European Science Olympiad) 2017 in 
Junior WetenschapsolympiadeKopenhagen. Brent Nissens, Maxime Van Vlem, Kito Luyten en Edward Derveaux riepen ter voorbereiding van deze proef de hulp in van hun wetenschapsleerkrachten mevrouw Danneels, meneer Timmerman en meneer Vancaeyseele, zij waren bereid om tijdens de middagpauze met hen wat te kennen leerstof te overlopen en de praktische vaardigheden te oefenen.  De 4 Barbaristen trokken dus naar de Brusselse universiteit, waar ze samen met 11 andere medaillewinnaars niet alleen op hun theoretische kennis van biologie, fysica en chemie getest werden, maar ook op hun praktische vaardigheden. Deze selectieproef duurde de hele dag en er werden zeer moeilijke en uitdagende vragen en opdrachten aan de kandidaten voorgeschoteld. Enkel de leerlingen met de 3 beste scores mogen mee naar Kopenhagen. Met gemengde gevoelens gingen ze weer huiswaarts, na toch wel enorm moeilijke proeven tot een zo goed mogelijk einde gebracht te hebben. Groot was de verbazing, maar even groot het enthousiasme bij Brent, toen hij de avond erop te horen kreeg dat hij 2de was geworden en dus België van 7 tot 14 mei 2017 mag gaan vertegenwoordigen in Kopenhagen. Kito werd 4de , Maxime 7de en Edward 10de.

 

Dit bericht delen:Ga terug