Wij zijn heel erg te koop…

 

actie flessenverkoopHelaas, ze hebben ons gevonden. Op een plek nochtans waar een normaal mens niet komt en met een stevige laag camouflagestof over ons heen. Van vele onder ons blijven alleen de scherven.  Niemand overigens die weet hoe we daar zijn terechtgekomen, wie ons daar heeft gelegd of wanneer. Niemand die weet wat we daar lagen te doen, of we ooit gevuld zijn geweest uit grote vaten en, wellicht op zondagen door paters, geleegd. Hebben die paters in een moment van vertwijfeling de wijn afgezworen en ons achteloos terzijde geschoven?

Waren we inderdaad na jaren intensief gebruik te breekbaar of hebben machinaal vervaardigde flessen ons de das omgedaan, geen fles onder ons die er een flauw vermoeden van heeft. Ze hebben ons grondig gewassen en specialisten kritisch naar ons laten kijken. Die zijn het er zowat over eens dat we zuiver met de hand geblazen zijn, de bolle onder ons vermoedelijk een kleine 250 jaar geleden, de cilindrische wellicht een tiental jaren later. We waren liever samen gebleven, een gezellige stapel zeldzame flessen, maar we begrijpen het wel.

Mondgeblazen wijnflessenEr zijn altijd maar dingen in een school die moeten gebeuren en veel geld kosten. Wij liggen een beetje in de weg, zijn echt schoon en dus te koop. Voor een prijs overigens, geef toe, waarvoor een mens ze zelf niet geblazen krijgt. En… zolang de voorraad strekt natuurlijk. We passen als gegoten in uw glazen kast of op uw schouw, en wat meer is, we zijn een wat mysterieus aandenken aan de school die zo heel erg van u is, en, voor velen, aan de paters die er bij hoorden. En, misschien voor sommigen onder jullie wat pijnlijk om vast te stellen, we zijn het harde bewijs dat er zelfs na al die jaren nog plekken zijn waar zelfs de meest ondernemenden onder u nooit zijn geweest.  Ze hebben ons in een stevige doos gestoken, speciaal voor de gelegenheid gemaakt, met een stempel van de school, en ze hebben ervoor gezorgd dat we niet breken onderweg. Als we dan toch, na het opruimen van de scherven, niet samen blijven, willen we heel erg graag bij iemand op de schouw die telkens hij of zij naar ons kijkt, terug denkt aan een pater, een leerkracht of een opvoeder, en dus aan een onuitwisbaar schone tijd op het Sint-Barbaracollege. 

 

Dit bericht delen:Ga terug