Sint-Barbara heeft een lange traditie van schooltoneel, zowel door leraars als door leerlingen.

Leerlingentoneel
Het leerlingentoneel zoals we het nu kennen op het Sint-Barbaracollege werd in 1994 opnieuw opgestart door Dirk Vekeman, die toen de traditie van Jean-Marie Onderbeke overnam. Toen haalden we de nodige meisjes nog bij Nieuwen Bosch — nu hebben we natuurlijk al een hele tijd zelf vrouwelijk talent in huis.

Afwisselend regisseren Dirk Vermassen (nu met pensioen), Dirk Vekeman en Katrien De Paepe, de acteurs zijn leerlingen uit het zesde jaar. Ze worden “gerecruteerd” in de loop van september en oktober.

Iedereen die wil meedoen, kan in principe ook meedoen; in de praktijk komt het er op neer dat het een groep van acht tot vijftien leerlingen is. Tegen eind oktober ligt ongeveer vast welk stuk er gespeeld zal worden. Het repertoire, dat aanvankelijk de grote klassiekers uit de wereldliteratuur omvatte, is in de loop van de jaren meer en meer geëvolueerd naar eigen bewerkingen en zelfgeschreven stukken.

“Verteltheater”, noemt regisseur Dirk Vekeman het: vaak intieme verhalen die dicht bij de leefwereld van leerlingen staan, waardoor hij ook veel meer uit zijn acteurs kan krijgen.

Het einddoel is een uitstekende voorstelling, maar de weg daar naartoe is minstens even interessant en leuk als het doel. Hard werk ook: reken op een dertigtal repetities, ‘s avonds en soms ook wel in het weekend.

Schooltoneel fotoarchief

schooltoneel: alle nieuwsberichten

Schooltoneel Laatste Nieuws

Leerlingen op de planken binnen en buiten de school: All Greeks Festival & ‘Reinaert De Vos’
13 mei 2024

Na het schooltoneel van eind april gonst onze school ook in mei verder van de thespische bedrijvigheid! We bevelen warm twee theatermomenten aan waar onze leerlingen het beste van zichzelf laten zien: 🎭 Voor het vak ART werken de leerlingen van 6WEST samen met hun leerkracht Dirk Vekeman mee aan het ALL GREEKS FESTIVAL van... Read more »

Lees meer »
Extra voorstelling ‘Andrà tutto bene’ voor oud-acteurs en -actrices
12 maart 2024

Beste actrices, Beste acteurs, Dertig schone jaren schooltoneel, drie enthousiaste regisseurs en een hele hoop even enthousiaste acteurs en actrices. Redenen genoeg, dachten wij, om jullie eens bij elkaar te brengen. Daarom spelen we op zondag 28 april 2024 om 19.30u een extra voorstelling van Andrà tutto bene. Vijf leerlingen en drie collega’s brengen een... Read more »

Lees meer »
Schooltoneel: ‘Andrà tutto bene’
10 maart 2024

Leerlingen van het vijfde en zesde jaar brengen met enkele collega’s in de toneelklas van het Sint-Barbaracollege een nostalgische vertelling over de bewogen coronajaren: ‘Andrà tutto bene’. Dirk Vekeman en Katrien De Paepe schreven en regisseren; Aline Van Hoecke, Amelie Rosseel, Edward Ackerman, Harriett Criel, Ingmar Ollieuz, Anouk De Clercq, Bart Frigne en Tom Steenssens... Read more »

Lees meer »
Gezocht: contactgegevens oud-acteurs schooltoneel
22 februari 2024

Wij zoeken de actuele e-mailadressen van alle oud-leerlingen van het Sint-Barbaracollege en Nieuwen Bosch Humaniora die tussen 1994 en 2020 meegewerkt hebben aan het schooltoneel op Sint-Barbara. Regisseurs Dirk Vekeman en Katrien De Paepe willen jullie namelijk graag uitnodigen voor een extra voorstelling van het stuk van dit jaar (eind april 2024), met een prettige receptie achteraf. Werkte je mee aan een voorstelling... Read more »

Lees meer »