Sint-Barbara heeft een lange traditie van schooltoneel, zowel door leraars als door leerlingen.

Leerlingentoneel
Het leerlingentoneel zoals we het nu kennen op het Sint-Barbaracollege werd in 1994 opnieuw opgestart door Dirk Vekeman, die toen de traditie van Jean-Marie Onderbeke overnam. Toen haalden we de nodige meisjes nog bij Nieuwen Bosch — nu hebben we natuurlijk al een hele tijd zelf vrouwelijk talent in huis.

Afwisselend regisseren Dirk Vermassen (nu met pensioen), Dirk Vekeman en Katrien De Paepe, de acteurs zijn leerlingen uit het zesde jaar. Ze worden “gerecruteerd” in de loop van september en oktober.

Iedereen die wil meedoen, kan in principe ook meedoen; in de praktijk komt het er op neer dat het een groep van acht tot vijftien leerlingen is. Tegen eind oktober ligt ongeveer vast welk stuk er gespeeld zal worden. Het repertoire, dat aanvankelijk de grote klassiekers uit de wereldliteratuur omvatte, is in de loop van de jaren meer en meer geëvolueerd naar eigen bewerkingen en zelfgeschreven stukken.

“Verteltheater”, noemt regisseur Dirk Vekeman het: vaak intieme verhalen die dicht bij de leefwereld van leerlingen staan, waardoor hij ook veel meer uit zijn acteurs kan krijgen.

Het einddoel is een uitstekende voorstelling, maar de weg daar naartoe is minstens even interessant en leuk als het doel. Hard werk ook: reken op een dertigtal repetities, ‘s avonds en soms ook wel in het weekend.

Schooltoneel fotoarchief

schooltoneel: alle nieuwsberichten

Schooltoneel Laatste Nieuws

Gezocht: contactgegevens oud-acteurs schooltoneel
22 februari 2024

Wij zoeken de actuele e-mailadressen van alle oud-leerlingen van het Sint-Barbaracollege en Nieuwen Bosch Humaniora die tussen 1994 en 2020 meegewerkt hebben aan het schooltoneel op Sint-Barbara. Regisseurs Dirk Vekeman en Katrien De Paepe willen jullie namelijk graag uitnodigen voor een extra voorstelling van het stuk van dit jaar (eind april 2024), met een prettige receptie achteraf. Werkte je mee aan een voorstelling... Read more »

Lees meer »
Schooltoneel "GEEN REQIUEM een vertelling"
9 maart 2020

Naast de voorstellingen van 11 en 12 maart in de Muzenzaal zullen de twee weggevallen toneelvoorstellingen alsnog plaatsvinden op een later te bepalen datum. Kaarten aan 8 euro bij de acteurs en regisseurs, bij dhr. Vanderstraeten en op 09/235 72 50. Acteurs: Floris Baeke, Andrin Basha, Xander De Lille, Lotte Rohde, Femke Taghon, Imke Vandewalle, Antonia Vermassen... Read more »

Lees meer »
Yes-Project 2020
14 februari 2020

YES Project voor tweedejaarsleerlingen   Uit enkele bilaterale sportieve uitwisselingsprojecten is het YES project ontstaan met als partnerscholen: Leone XIII (Milaan) en Sant Ignasi Sarrià (Barcelona). YES staat voor Young European Students. Elk jaar wordt in de drie scholen simultaan een project georganiseerd  waarbij telkens 10 of 12 leerlingen van elke school betrokken zijn.  ... Read more »

Lees meer »
Eerste jaar moderne op workshop expressie
4 december 2019

De leerlingen van het eerste jaar moderne volgden een workshop expressie bij onze buren van Opera Vlaanderen. Daarbij konden ze hun lessen van het vak Taal en expressie in de praktijk omzetten, en hoe! Ze lieten hun emoties naar boven komen en brachten hun beste acteerprestaties op de (indrukwekkende) scène. Klik hier voor enkele sfeerbeelden.

Lees meer »