Eind april trokken enkele leerlingen van 6WEST naar Brussel in het kader van het ASGARD-project. Daarin doen leerlingen van allerlei verschillende Belgische scholen mee aan experimenten met een weerballon. Hun begeleidende leerkracht, Dhr. Vanholme, zorgde voor een geanimeerd verslag!

presentatIe_op_trein

Beginnen bij het begin! Hier zitten we in de trein de presentatie in te oefenen. We kregen ook input van de andere treinreizigers, die het een leuke en interessante uiteenzetting vonden.

presentatie

In het planetarium van Brussel geeft elk team een presentatie over hun uit te voeren experiment.

spectrometer

 

Het experiment van het Sint-Barbaracollege bestaat uit een spectrometer en een camera, beide aangestuurd door een Raspberry-Pi.

grote_telescoop

 

In Ukkel, waar de ballon zal worden opgelaten, staat de grootste telescoop van België.

zonnenvlektelcentrum

We kregen onder andere ook een inkijkje in het zonnevlekkentelcentrum.

ballon_oplaten

 

De weerballon van het KMI stijgt tot op een hoogte van meer dan 30 km. Op die hoogte bedraagt de druk slechts 3 % van de normdruk. Het experiment zweeft dus op de bovenste lagen van de atmosfeer.

haven_van_antwerpen

Deze foto werd gemaakt door onze camera. Je ziet de haven van Antwerpen, de delta van Nederland en daarachter de Noordzee.
Op deze hoogte worden door kosmische straling muonen gecreëerd (leerstof 5de en 6de jaar). Er is een muon- en een gamma-experiment aan boord. De opname van het spectrum ziet er minder spectaculair uit, maar geeft meer informatie over de atmosfeer. In totaal namen we zo’n 300 luchtfoto’s en 300 spectra.

meet_and_greet_scientist

Tijdens een meet & greet konden we kennismaken met tien onderzoekers. De vrouw op de foto bijvoorbeeld vertelt hoe ze weermodellen optimaliseert met de programmeertaal Python.
Op de achtergrond zie je een kaart met de live-tracking van de ballon die ondertussen in de lucht hing.

verbroederen_aan_tafel

 

En natuurlijk was er veel tijd om te verbroederen met de andere scholen. Naast delegaties van Vlaamse, Brusselse en Waalse scholen waren er ook teams uit Engeland, Spanje en Portugal. In heel Europa biedt enkel het KMI scholen de mogelijkheid om twee van hun weerballonnen te gebruiken om op zulke grote hoogte een experiment uit te voeren. Privépersonen hebben geen toestemming om er zelf zo een op te laten.

Leren door te experimenteren! Fantastisch, toch?

Dit bericht delen:



Ga terug