Beste leerlingen, collega’s en ouders,

17 mei is de Internationale Dag Tegen Holebifobie en Transfobie (IDAHOT).

Het Sint-Barbaracollege wil een plek zijn waar iedereen zich thuis en veilig voelt, dus vinden we het belangrijk om onze openheid voor ieders identiteit actief uit te dragen. Als school willen we alle kinderen en jongeren steunen in wie, wat en hoe ze zijn, in al hun diversiteit. Dat gaat om hun seksuele geaardheid en genderidentiteit, maar ook om hun sociaal-economische situatie, hun etnische en culturele afkomst, hun levensbeschouwelijke en psychosociale achtergrond… In maart 2021 lieten we hierom al de regenboogvlag wapperen op onze speelplaats. Zoals alle kleuren in de regenboog horen, zo horen alle leerlingen en leerkrachten er ook bij op school. Die boodschap maakten we nu permanent, met een muurschildering op de speelplaats.

De kleuren van de regenboog- of pridevlag, die ontstond in 1978, hebben allemaal hun eigen betekenis: rood staat voor leven, oranje voor geneeskracht, geel representeert natuurlijk het zonlicht, groen de natuur. Blauw symboliseert sereniteit en paars staat voor karakter, kracht en moed. Die laatste kleur heb je nodig om op te komen voor jezelf en te kunnen zijn wie je bent, en levert dus niet toevallig de naam voor PAARS, onderdeel van de grootste LGBT+-sensibiliseringscampagne van de wereld. Ook wij roepen op om maandag paars te dragen. Zo tonen we onze steun en solidariteit aan LGBT+-jongeren. Meer info over de campagne vind je op https://www.paars.today/.

Wij geven de regenboogkleuren een plaats op onze school, om te tonen dat we weten dat velen het moeilijk hebben om op school hun identiteit te beleven, maar dat we achter hen staan. Om te tonen dat we actief het engagement willen aangaan om van onze school een inclusievere omgeving te maken. Om te tonen dat wij een plaats willen zijn waar iedereen deel uitmaakt van het geheel, zonder je eigenheid te moeten opgeven. Integendeel: dat je op basis van je eigenheid net bijdraagt aan het geheel.

Als directie steunen wij ten volle dit prachtig initiatief. Zo staat het immers ook in ons opvoedingsproject: ‘Verscheidenheid is geen hinderpaal maar een rijkdom: de veilige schoolomgeving biedt alle kansen om te oefenen in het samenleven met respect voor ieders eigenheid. Dit is op termijn een dienst aan de bredere samenleving.’ Op de vooravond van deze internationale dag tegen holebifobie en transfobie hopen we dan ook dat dit blijvend teken van diversiteit een steun mag zijn voor alle leerlingen die op onze school hun eigenheid – van welke aard of geaardheid dan ook – ten volle en in groeiend zelfvertrouwen willen beleven.

De werkgroep diversiteit, samen met de directie van het Sint-Barbaracollege
16 mei 2021

Dit bericht delen:Ga terug