Ecologica is de werkgroep die zich op school inzet voor milieuzorg, mondiale vorming en duurzame ontwikkeling. Leerkrachten en leerlingen ontmoeten elkaar in constructieve vergaderingen en zetten allerlei duurzaamheidsacties op poten. Zo maken ze de hele school bewust van het feit dat we maar één planeet hebben, en dat we de verantwoordelijkheid hebben om ervoor te zorgen dat we hier nog lang mee verder kunnen. Zorg dragen voor de hele wereld, en todo amar y servir: dat zet Ecologica voorop!

Een greep uit de verschillende acties die Ecologica organiseert:

DIKKETRUIENDAG 09/02/2023– We delen chocolademelk uit aan mensen die hun eigen herbruikbare beker mee hebben (want nodeloos plastic verspillen is dom!) .

SWAP-MIDDAG – Om de leerlingen bewust te maken van overconsumptie en het belang van duurzaamheid bij het winkelen, organiseren we SWAP-middagen op school. Swapping is een hippe manier om jezelf een kosteloze nieuwe garderobe aan te schaffen. Het wint steeds meer aan populariteit, zeker in tijden van klimaatverandering, waar kledij ruilen duurzamer is dan het steeds maar te vervangen door de laatste nieuwe vluchtige mode. Al heel wat kledingstukken kregen een gelukkige nieuwe eigenaar!

BATTERIJ-INZAMELACTIE – Liggen er thuis nog lege batterijen rond te slingeren? Lever deze samen met tijdens deze week in op school! Datum voor 2023 moet nog vastgezet worden.

INKTPATROON-INZAMELACTIE – Op de gang bij het onthaal vind je altijd een inzameldoos voor lege inktpatronen en toners.

SPEELPLAATS VERGROENING – Het moodboard is klaar, met een beetje meeval starten de veranderingen in het voorjaar van 2023.
Enkele van de vernieuwingen: wandelpad rond de speelplaats, nieuwe voetbaldoelen en basketringen, plantenrij tussen de verschillende speelvelden, zonnepanelen op het schooldak (+- 234.000 Kwh/jaar), …

En nog zoveel meer…

ecologica: alle nieuwsberichten

Ecologica Laatste Nieuws

121 kilo batterijen met dank aan Ecologica en onze leerlingen!
23 juni 2024

Ecologica organiseerde in mei een grote inzamelactie voor gebruikte batterijen. Onze leerlingen en personeel verzamelden samen 121 kilo batterijen. Dat ziet er zo uit: Wow! En welk jaar had de meeste batterijen? Jaar kg 1 43,4 2 25 3 6,9 4 26,8 5 1,4 6 0,6 personeel 17 Het eerste jaar is een superjaar! De... Read more »

Lees meer »
Propere Pierkes zorgen voor afvalvrije schoolomgeving
14 mei 2024

De Propere Pierkes gaan weer op stap, voor de laatste keer alweer dit schooljaar! In deze actie van Ecologica maken leerlingen en leerkrachten de leefomgeving van de school een zwerfafvalvrije plaats. Gewapend met grijpstok, handschoenen en afvalzakken verzamelen ze al het zwerfvuil in de brede omgeving van de Savaanstraat. Meedoen met de Propere Pierkes? Afspraak... Read more »

Lees meer »
255 gsm’s gered van het restafval door inzamelactie Ecologica!
12 februari 2022

Wat een succes was de gsm-inzamelactie op school! Onze leerlingen en leerkrachten doneerden maar liefst 255 gsm’s – samen 32 kilogram aan oude telefoons – die door GoodPlanet Belgium gerecycleerd zullen worden. Het tweede jaar deed het ongelooflijk sterk, zij brachten de meeste gsm’s binnen en krijgen daarvoor een lekkere en gezonde prijs. In de... Read more »

Lees meer »
Tegen voedselverspilling met GoodFood@School!
3 februari 2022

Wie deze week tijdens de lunchpauze in onze refter kwam, zag het ongetwijfeld al: de actie van GoodFood@School! Om werk te maken van een gezond en duurzaam voedingsbeleid op school, nemen we onze voedseloverschotten eens kritisch onder de loep. De hele week lang gaan we na hoeveel voedsel leerlingen en leerkrachten weggooien. Om hier een duidelijk... Read more »

Lees meer »