Ecologica is de werkgroep die zich op school inzet voor milieuzorg, mondiale vorming en duurzame ontwikkeling. Leerkrachten en leerlingen ontmoeten elkaar in constructieve vergaderingen en zetten allerlei duurzaamheidsacties op poten. Zo maken ze de hele school bewust van het feit dat we maar één planeet hebben, en dat we de verantwoordelijkheid hebben om ervoor te zorgen dat we hier nog lang mee verder kunnen. Zorg dragen voor de hele wereld, en todo amar y servir: dat zet Ecologica voorop!

Een greep uit de verschillende acties die Ecologica organiseert:

DIKKETRUIENDAG 09/02/2023– We delen chocolademelk uit aan mensen die hun eigen herbruikbare beker mee hebben (want nodeloos plastic verspillen is dom!) .

SWAP-MIDDAG – Om de leerlingen bewust te maken van overconsumptie en het belang van duurzaamheid bij het winkelen, organiseren we SWAP-middagen op school. Swapping is een hippe manier om jezelf een kosteloze nieuwe garderobe aan te schaffen. Het wint steeds meer aan populariteit, zeker in tijden van klimaatverandering, waar kledij ruilen duurzamer is dan het steeds maar te vervangen door de laatste nieuwe vluchtige mode. Al heel wat kledingstukken kregen een gelukkige nieuwe eigenaar!

BATTERIJ-INZAMELACTIE – Liggen er thuis nog lege batterijen rond te slingeren? Lever deze samen met tijdens deze week in op school! Datum voor 2023 moet nog vastgezet worden.

INKTPATROON-INZAMELACTIE – Op de gang bij het onthaal vind je altijd een inzameldoos voor lege inktpatronen en toners.

SPEELPLAATS VERGROENING – Het moodboard is klaar, met een beetje meeval starten de veranderingen in het voorjaar van 2023.
Enkele van de vernieuwingen: wandelpad rond de speelplaats, nieuwe voetbaldoelen en basketringen, plantenrij tussen de verschillende speelvelden, zonnepanelen op het schooldak (+- 234.000 Kwh/jaar), …

En nog zoveel meer…

ecologica: alle nieuwsberichten

Ecologica Laatste Nieuws

255 gsm’s gered van het restafval door inzamelactie Ecologica!
12 februari 2022

Wat een succes was de gsm-inzamelactie op school! Onze leerlingen en leerkrachten doneerden maar liefst 255 gsm’s – samen 32 kilogram aan oude telefoons – die door GoodPlanet Belgium gerecycleerd zullen worden. Het tweede jaar deed het ongelooflijk sterk, zij brachten de meeste gsm’s binnen en krijgen daarvoor een lekkere en gezonde prijs. In de... Read more »

Lees meer »
Tegen voedselverspilling met GoodFood@School!
3 februari 2022

Wie deze week tijdens de lunchpauze in onze refter kwam, zag het ongetwijfeld al: de actie van GoodFood@School! Om werk te maken van een gezond en duurzaam voedingsbeleid op school, nemen we onze voedseloverschotten eens kritisch onder de loep. De hele week lang gaan we na hoeveel voedsel leerlingen en leerkrachten weggooien. Om hier een duidelijk... Read more »

Lees meer »
Ecologica zamelt oude gsm’s in!
22 januari 2022

Van 24 januari tot 31 januari zamelt de werkgroep Ecologica in samenwerking met GoodPlanet Belgium oude gsm’s in (die van jou, maar ook die van je vader, moeder, bomma, buur en hond), en dat doen ze met een leuke wedstrijd! Het jaar dat de meeste gsm’s inzamelt, krijgt een groepsprijs. Ook de leerkrachten en het... Read more »

Lees meer »
Een herbruikbare fles voor elke leerling
15 september 2021

Wanneer leerlingen bij ons dorst hebben, drinken ze water uit een herbruikbare fles! Volgens  het nieuwe schoolreglement zijn wegwerpflesjes voortaan verboden op school. En met reden! Het verschil in ecologische en economische kosten tussen wegwerp en hergebruik is immers enorm. Daarom sloegen Ecologica en het Balcomité de handen in elkaar, om élke leerling een herbruikbare... Read more »

Lees meer »