Woensdag 29 juni 2022 is de dag waar heel veel mensen uit de gemeenschap rond het Gentse Sint-Barbaracollege naar uitkijken: dan is er de voorlopige oplevering van de buitenschil van de kerk in de Savaanstraat, naast de vestiging van de humaniora-afdeling van het college. De gevel werd de afgelopen jaren met veel zorg gerestaureerd door Archipl Architecten en Artes.

De restauratie van de buitenmuren van de Sint-Barbarakerk (opgetrokken tussen 1855 en 1858) begon in september 2020 met het plaatsen van stellingen aan de zuid- en oostkant van de kerk. Op de speelplaats van de school werd toen een grote kraan geïnstalleerd en de werfkeet van aannemer Artes kreeg een vaste stek in de Savaanstraat. De restauratie was hoognodig: al een tiental jaar geleden werd de hele kerk ingepakt met netten om vallende brokstukken te kunnen opvangen.

De restaurateurs gingen bijzonder zorgvuldig te werk. De originele stenen (blokken witte zandsteen van de buitenmuren, arduin voor de dorpels van de deuren en de omlijsting van de vensters, blauwe kalksteen voor de plint van de kerk, baksteen, enzovoort) werden grondig gereinigd en indien nodig vervangen. Zoals dat bij de meeste kerken het geval is, moesten de restaurateurs in het prille begin van de werken eerst 6 ton afval – voornamelijk duivenmest – afvoeren van de zolders onder het dak van de kerk.

Sinds mei 2021 was de achthoekige trommel van de inwendige koepel boven de viering van de kerk al te bewonderen. Die had enorm te lijden gehad onder vochtschade, waarvan nu niets meer te zien is. Ook de dakbedekking van het schip van de kerk is helemaal vernieuwd, met de daarbij horende dakgoten en kroonlijst. Daarna volgden nog de west- en oostgevel, en op 29 juni, na een periode van een kleine twee jaar, komt er dus een voorlopig einde aan de restauratie van de buitengevel, op een aantal nog af te werken punten na. Op de vooravond van deze oplevering zwaaiden de deuren van de kerk alvast een eerste keer opnieuw open voor een groot publiek: de school vierde er die avond de plechtige proclamatie van de retorica 2022.

Het blijft uitkijken naar de tweede fase van de werken, waarbij ook de binnenkant aangepakt moet worden. Op die manier zou de kerk omgebouwd kunnen worden tot een polyvalente ruimte voor de vele activiteiten van de school. In elk geval hebben nu niet alleen de leerlingen en leerkrachten, maar ook de Savaanstraat en bij uitbreiding de Gentse binnenstad er vanaf vandaag een prachtig stadszicht bijgekregen.

Renovatie Sint-Barbarakerk - 17 juni 2022

Dit bericht delen:Ga terug