2020-2021 Restauratie Sint-BarbarakerkDe restauratie van de buitenmuren van de Sint-Barbarakerk (opgetrokken tussen 1855 en 1858) is volop aan de gang. In september 2020 startte de aannemer met het plaatsen van stellingen aan de zuid- en oostkant van de kerk. Op de speelplaats werd een grote kraan geïnstalleerd; de werfketen staan in de Savaanstraat opgesteld.

De restauratie was hoognodig: al een tiental jaar geleden werd de hele kerk ingepakt met netten om vallende brokstenen te kunnen opvangen.

De restaurateurs gaan bijzonder zorgvuldig te werk. De originele stenen (blokken witte zandsteen van de buitenmuren, arduin voor de dorpels van de deuren en de omlijsting van de vensters, blauwe kalksteen voor de plint van de kerk, baksteen, enz) worden grondig gereinigd en indien nodig vervangen. Zoals dat bij de meeste kerken het geval is, moesten de restaurateurs vooraf 6 ton afval – voornamelijk duivenmest – afvoeren van de zolders onder het dak van de kerk…

Eind mei 2021 was de achthoekige trommel van de inwendige koepel boven de viering van de kerk volledig afgewerkt. Op de detailfoto’s van die trommel kan men zien hoe zwaar de vochtschade was, en wat nu het prachtige resultaat is van de restauratie. Ook de dakbedekking van het schip van de kerk is helemaal vernieuwd, met de daarbij horende dakgoten en kroonlijst. De gevel aan de oostkant is het volgende deel op de planning, maar de aannemer is ook volop bezig aan de westgevel net onder de kroonlijst.

De vermoedelijke einddatum van de werken (indien er niet te veel werkonderbrekingen zijn door slecht weer) is maart 2022. Dit najaar (2021) wordt de werfkraan afgebroken. Wij kijken er alvast naar uit om onze kerk opnieuw in haar herstelde glorie te kunnen zien!

(Tekst met dank aan dhr. Pierre Vinck)

Dit bericht delen:Ga terug