Liefde gaf u duizend namen - Onze- Lieve-Vrouw van VlaanderenIn 2010 is het honderd jaar geleden dat het bekende lied ‘Liefde gaf u duizend namen’ werd geschreven en 150 jaar geleden dat het beeld van Onze- Lieve-Vrouw van Vlaanderen, waarvoor dit lied geschreven werd, werd gewijd. Het marmeren beeld werd in 1844 besteld door een vrome vrouw in Gent, Mevr. De Potter, echtgenote van de graaf d’Hane-Steenhuyse en is van de hand van de kunstenaar Baptist de Cuyper. Hij maakte het in wit Carrara-marmer in het jaar 1846, 2.80m hoog  en ongeveer 3 ton zwaar. Velen beschouwen het als zijn meesterwerk.

In 1860 werd het door de nuntius namens de paus bekroond – als eerste beeld in Vlaanderen. Een jaar later werd het Onze-Lieve- Vrouw van Vlaanderen gedoopt. De verering kende tijdens de daarop volgende jaren een sterke groei en in 1892 kregen jezuïeten toestemming om Onze- Lieve-Vrouw van Vlaanderen te vieren op 9 mei. De opkomst van Oostakker deed de aandacht voor dit Mariabeeld tanen. In de jaren 1950 werd het overgebracht naar het Sint-Barbaracollege in Gent. In 2001 werd een nieuwe impuls gegeven aan de verering, tijdens de periode van 9 mei.

Ironisch genoeg zorgde het lied ‘Liefde gaf u duizend namen’ ervoor dat het beeld niet vergeten werd. De voorbereiding op de viering van 2010, met het dubbele jubileum, moet ervoor zorgen dat Onze-Lieve-Vrouw van Vlaanderen opnieuw onder de aandacht komt.

Op zondag 10 mei 2010 om 16u vond een “Mariale vespers” plaats in de kerk van het Sint-Barbaracollege, Savaanstraat 33, Gent.

Het beeld heeft een eigen website.

Dit bericht delen:Ga terug