Wanneer mijnheer Vanholme en mijnheer Meersman het grof geschut bovenhalen op de speelplaats, weet je dat er een natuurspektakel waar te nemen valt: precies om 12.23u op deze mooie donderdagmiddag was ongeveer 17% van de zon verduisterd. Daarom tuurden veel leerlingen en leerkrachten tijdens de middagpauze door hun eclipsbrilletjes naar de hemel, en probeerden we met de schooltelescoop ook zonnevlekken te spotten. Mijnheer Vanholme kon iedereen alvast geruststellen: neen, deze eclips is absoluut geen voorbode van een slechte examenperiode, maar zorgt net voor voorspoed en dubbele punten!

Eclips - 10 JUNI 2021

De leerkrachten stonden nog voor meer vragen ter beschikking, maar gaven in een informatief bericht alvast wat weetjes mee:

Vaak gestelde vragen:
  • Kun je ook zonder eclipsbrilletje naar de zon kijken? Ja, maar eenmalig. Gedenken wij professor Plateau (ja, die van de Plateaustraat) wiens ogen uitgebrand zijn door zijn unieke (= eenmalige) zonneobservatie. Dus nee, niet kijken naar de zon. Zelfs een straatnaam is het niet waard!
  • Wanneer begint de eclips? De eclips vindt plaats van 11.19 uur tot 13.31 uur. Het hoogtepunt is op 12.23 uur. Dan is 17 % van de zon verduisterd. Er is dus geen reden om je examen snel in te dienen.
  • Wordt het donker? Nee, 17 % minder zon merken we niet op, een klein wolkje voor de zon wel. Dus een gewone sterveling merkt niets van de eclips. Zonnepaneeleigenaars daarentegen merken een klein dipje in de energieproductie.
  • Waarom kijken met de schooltelescoop? Niet voor de eclips, die kun je zo zien door een brilletje. We maken van de gelegenheid gebruik om te kijken naar zonnevlekje 2829. De telescoop is beschermd met een zonnefilter.
  • Zien we dan eigenlijk ook de maan?
    We kijken recht naar de maan, maar zien haar niet, het is een donker lichaam, hè.
Dit bericht delen:



Ga terug