Op woensdag 29 januari zijn alle eerstejaars leerlingen op stap geweest. Hieronder een verslag en de foto’s van de verschillende bezoeken.

LATIJN – Bezoek aan het archeologisch centrum in Velzeke.WhatsApp Image 2020-01-29 at 22.16.48 

De leerlingen kregen een boeiende rondleiding langs tal van archeologische vondsten die getuigen van de aanwezigheid van de Romeinen in onze streken na de komst van Julius Caesar. Ze lieten zich ook tooien in broeken, tunica’s en kapmantels die onze Gallo-Romeinse voorouders droegen. Een mooie en boeiende illustratie bij de cultuurlessen Latijn! Klik hier voor enkele sfeerbeelden.

 

MODERNE – Belfort van Gent.10 

Op een zonnige en frisse woensdag kregen de leerlingen van het eerste moderne een culturele ochtend aangeboden. We startten de dag met een film die perfect aansluit bij de lessen over het Lam Gods, namelijk ‘The Monuments Men’. Tijdens WO II heeft Hitler vele kunstwerken gestolen, waaronder ons eigen wereldbekende altaarstuk. 7 mannen uit de kunstwereld worden uitgekozen om de gestolen kunst terug te halen. Gelukkig vinden ze het Lam Gods terug in een zoutmijn in Oostenrijk! Dankzij deze mannen kunnen we bij een volgende uitstap dit kunstwerk met eigen ogen bewonderen in de Sint-Baafskathedraal. Na de film hadden we een afspraak in het Belfort. Met de gids bekeken we dit monument eerst van buitenaf en daarna trokken we de toren in: van de kelder naar de top via trappen die alsmaar smaller werden. Onderweg leerden de leerlingen veel over de functie van de toren, de torenwachters, de draak en vooral de klokken! We waren meerdere keren getuige van de trillingen die de klokken veroorzaken en van de muziek van de beiaard. Het heldere weer zorgde ervoor dat we konden genieten van een indrukwekkend uitzicht! Klik hier voor enkele sfeerbeelden.

 

STEAM – Bezoek aan de volkssterrenwacht.83611083_562804677779479_3207743135866159104_o 

Deze uitstap stond in het teken van ruimtereizen. De leerlingen startten de voormiddag in een echt auditorium van de universiteit. Na een korte uiteenzetting over de afkomst van de naam volkssterrenwacht Armand Pien en een kennismaking met onze spreker gaan we al zeer snel over naar een eerste proefje dat ons het begrip zwaartekracht verduidelijkt. Vanuit deze visuele benadering is het nog een kleine stap naar het begrijpen welke krachten nodig zijn om een raket te laten loskomen van de aantrekkingskracht. Aansluitend hierbij kwam dan de verduidelijking hoe je een raket in een parabool rond de aarde krijgt en hoe deze parabool op zijn beurt kan zorgen voor het verkrijgen van extra snelheid om zo verder gelegen horizonten te bereiken. Na een boeiende uiteenzetting van anderhalf uur konden we op het dak van de sterrenwacht genieten van een zonnig vergezicht op de stad en de koepel van de telescoop. Eenmaal de hersenen voldoende waren afgekoeld kregen we binnen de nodige informatie over deze toch wel zeer mooie unieke telescoop. Voor planeten was het niet donker genoeg, maar we konden toch genieten van het zicht op de draak van het belfort. Het principe van de camera obscura waarbij een beeld horizontaal en verticaal gespiegeld wordt is ons hier helemaal duidelijk geworden. Als afsluiter van deze voormiddag hebben we met behulp van een simulator geprobeerd om het lanceervenster te berekenen dat ESA, NASA en CNSA zal gebruiken voor de geplande Marsmissies die dit jaar op het programma staan en hebben we een satelliet in een baan van 400 km rond de planeet Mars gebracht. Een zeer leerrijke ervaring.Klik hier voor enkele sfeerbeelden.

Dit bericht delen:



Ga terug